Minister Crevits pakt uit met West-Vlaamse rap

Een rappende minister Hilde Crevits
Joke Couvreur Een rappende minister Hilde Crevits
Naar aanleiding van de Dag van de Academies bezocht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zaterdagochtend de Izegemse Kunstacademie. Ze klom er zelf op het podium en bracht al rappend een ode aan ‘t Hof van Commerce.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Alle 168 kunstacademies in Vlaanderen zetten zaterdag de deuren wagenwijd open voor het publiek voor de jaarlijkse Dag van de Academies. In totaal volgen ruim 200.000 leerlingen deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen, een absoluut record. “Dat cijfer zit stevig in de lift”, zegt Crevits. “In West-Vlaanderen zijn 38.000 leerlingen ingeschreven, maar liefst 3.705 of bijna tien procent meer ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft te maken met het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs, waardoor ook zesjarigen voortaan muziek en woord kunnen volgen. Ze hebben duidelijk de smaak te pakken. Eerder kon die leeftijdsgroep alleen terecht bij dans of beeldende en audiovisuele kunsten.”

Derde grootste

Ook de academie van Izegem merkt dat het aantal inschrijvingen stijgt. “Sinds de oprichting van de Kunstacademie, waarbij de domeinen Woord, Muziek en Beeld samengevoegd werden stijgen de inschrijvingen spectaculair. Dit schooljaar klokken we af op 2.368 leerlingen. Dat zijn er 600 meer dan vijf jaar geleden”, weet schepen van Kunstonderwijs Kurt Himpe (N-VA). “Daarmee zijn we de derde grootste academie van de provincie geworden, na Waregem en Roeselare.”

Reden genoeg voor de minister om een bezoekje te brengen aan ‘de stad van borstels en schoenen’. Crevits ging er kijken hoe verschillende leerlingen van de afdeling Woord op het podium sketches van 1 minuut brachten, waarna ze zelf ook een verdienstelijk mini-optreden bracht. Ze rapte in het West-Vlaams, in de traditie van Izegemnaar Flip Kowlier en eindigde met ‘oost west, Izegem best’. Het publiek kon haar optreden wel smaken.

Na haar optreden werd Hilde Crevits met aangepast vervoer naar de andere afdeling van de Izegemse kunstacademie gebracht, waar ze haar bezoek verder zette.
Joke Couvreur Na haar optreden werd Hilde Crevits met aangepast vervoer naar de andere afdeling van de Izegemse kunstacademie gebracht, waar ze haar bezoek verder zette.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean-Pierre Vega

    CD&V zou iets meer stemmen moeten halen, ze zou een goede minister-president of zelfs een bekwame vrouwelijke premier zijn.