Meubelbedrijf Durlet in rouw na overlijden Pieter Vanzieleghem: “Hij heeft ons familiebedrijf op de internationale kaart gezet”

Zaakvoerder was ook mede-oprichter van biënnale Interieur in Kortrijk

Pieter Vanzieleghem overleed op 74-jarige leeftijd.
Durlet Pieter Vanzieleghem overleed op 74-jarige leeftijd.
Het prestigieuze zitmeubelbedrijf Durlet is in rouw na het overlijden van Pieter Vanzieleghem. Hij maakte van het familiebedrijf een toonaangevend design-icoon en stond ook aan de wieg van de biënnale Interieur in Kortrijk. De Izegemnaar kreeg bij een ongeval drie jaar geleden een zwaar hersentrauma. Hij overleed maandag in een rusthuis in Knokke. Hij werd 74 jaar.

De firma Durlet ontstond in 1966 onder impuls van Egide Durlet. Hij lanceerde toen een eigen meubelmerk gebaseerd op vernieuwde designs van drie Duitse ontwerpers. Hij kreeg hulp van Luciaan Vanackere en twee jaar later kwam ook stiefzoon Pieter Vanzieleghem in de zaak werken. In datzelfde jaar stond Pieter ook mee aan de wieg van de biënnale Interieur in Kortrijk. Die beurs is ondertussen uitgegroeid tot een designtweejaarlijkse met wereldwijde faam.

Onschatbare waarde

In 1980 overleed stichter Egide Durlet en nam Pieter Vanzieleghem zijn taken als afgevaardigd bestuurder over. Sinds februari 2003 is met Anton Vanzieleghem ook de derde generatie in het bedrijf actief. “Wat mijn vader voor Durlet betekent heeft, is van onschatbare waarde”, vertelt zoon Anton. “Hij hielp het familiebedrijf mee op de kaart zetten. Dankzij zijn keuze voor designers vergaarde het bedrijf ook buiten de landsgrenzen bekendheid. Design is nu mainstream, maar zeker in de beginperiode van Durlet was dat tegen de stroom in varen.”

Design is nu mainstream, maar zeker in de beginperiode van Durlet was dat tegen de stroom in varen

Anton Vanzieleghem

Kompaan Luciaan Vanacker hield zich met de productie bezig, terwijl Pieter focuste op de verkoop en nieuwe markten zocht. “Hij ging zich ook los van de gewone collectie op de projectmarkt richten”, weet Anton. “Daardoor vind je onze meubelen tegenwoordig in heel wat hotels en musea. Dat al het meubilair in het Vlaams parlement van ons komt, is ook aan hem toe te schrijven. Daar was hij zeer trots op, net als de opdracht om in de vrijetijdszones van de baggerschepen van Jan De Nul meubilair te installeren. We hebben die speciaal voor hen ontwikkeld omdat ze door de smalle deuren van hun schepen moesten raken.”

Biënnale

De stichting van de biënnale Interieur in Kortrijk is een ander succesverhaal waar zijn vader mee de hand in hand, vindt Anton. “Dat die biënnale zo’n succes is geworden, toont aan dat ze het toen bij het rechte eind hadden. Mijn vader heeft Vlaanderen op vlak van design mee helpen vormen. Mensen uit de designsector beamen dat Vlaanderen een land is waar design in functie van het aantal inwoners behoorlijk belangrijk is.”

Dat al het meubilair in het Vlaams parlement van ons komt, is ook aan mijn vader toe te schrijven. Daar was hij zeer trots op, net als de opdracht om in de vrijetijdszones van de baggerschepen van Jan De Nul meubilair te installeren

Anton Vanzieleghem

Henry Van de Velde Award

Pieter Vanzieleghem ging in 2005 met pensioen. “Maar hij bleef lange tijd alles op de voet volgen”, gaat zoon Anton verder. “Toen we in 2007 de Henry Van de Velde Award kregen omdat we als een van de eerste bedrijven de economische meerwaarde van design inzagen, was hij daar heel fier op. Hoewel hij officieel met pensioen was, is hij altijd een belangrijk gezicht van Durlet gebleven en hij was mijn klankbord.”

Drie jaar geleden kwam daar een eind aan toen Pieter bij een ongeval een zwaar hersentrauma opliep. Hij had afasie (een taalstoornis door een hersenletsel, nvdr) en kon niet of nauwelijks meer communiceren. Nog later belandde hij in een coma. De laatste jaren van zijn leven bracht Pieter door in een rusthuis in Knokke, waar hij maandag overleden is. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op vrijdag 1 maart om 11 uur in de kerk van Lendelede. Nadien wordt hij in intieme kring bijgezet in het familiegraf op het plaatselijk kerkhof.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.