Make-over is bezig, nu nog shoppers lokken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN IZEGEM

De Marktstraat wordt op dit moment heraangelegd, maar kan best wat meer winkels én shoppers gebruiken.
Joke Couvreur De Marktstraat wordt op dit moment heraangelegd, maar kan best wat meer winkels én shoppers gebruiken.
De heraanleg van de Marktstraat is bijna een feit, maar hoe willen onze politici de sluimerende leegstand aanpakken? Want dat Izegem meer potentieel heeft en ook meer shoppers naar het centrum zou moeten lokken, staat vast. Hoe willen de partijen de lokale economie ondersteunen?

Huidig burgemeester Bert Maertens (N-VA): "Alles start met een aantrekkelijke winkelomgeving. Wij zijn de eerste bestuursploeg die de Marktstraat een ander, frisser en eigentijds uitzicht heeft gegeven. De straat zal na de werken veel aantrekkelijker zijn om te winkelen en om een winkel uit te baten. Ook de extra parkeerruimte die we in de parkeerhaven in de straat realiseren, biedt meer comfort. We hopen dat leegstaande winkelpanden daardoor snel een nieuwe invulling krijgen. Toch zullen we ook realistisch moeten zijn en bepaalde winkelpanden een woon- of dienstenfunctie moeten geven. Onze wekelijkse zaterdagmarkt is dan weer een grote troef die we nog moeten versterken."


Vlaams Belang is kritisch voor de heraanleg van de straat. "Het is een voorbeeld van een catastrofaal dossier", meent Giel Seynaeve. "300.000 euro betalen om een huis te slopen en er 22 parkeerplaatsen van te maken, dat is absurd. Bereken even de prijs per parkeerplaats. We stellen voor om de belasting op publiciteitsfolders voor de Izegemse middenstand af te schaffen."

Economische raad herzien

Andere partijen zien meer heil in het aanstellen van een voltijds centrummanager. "Die zoekt oplossingen voor leegstaande panden, coördineert de bereikbaarheid bij openbare werken en zorgt ervoor dat het centrum aantrekkelijker wordt", zegt Geert Leenknecht (Open Vld). "Ook het Huis van de Economie moet beter functioneren, zodat er maatregelen voor ons handelscentrum komen die effect hebben. We willen ook meer ondersteuning voor starters, dat kan door de structuur van de economische raad te herbekijken om meer daadkracht te genereren."


Kurt Grymonprez (STIP) sluit zich daar bij aan. "We willen dat ook ondernemers met raadgevende stem zetelen in de commissie mobiliteit. We pleiten ook voor een opwaardering van de economische raad. Meer leden geeft een groter draagvlak. Izegem heeft nood aan een betere informatiedoorstroming tussen de lokale economie en de stedelijke diensten. We willen niet dat de handelaar zelf naar informatie op zoek moet, maar dat de stadsdiensten de nodige middelen aanreiken."


De socialisten blijven realistisch, maar geven toch een suggestie mee. "Izegem zal nooit een winkelstad worden zoals Roeselare of Kortrijk", vindt Justine Hollevoet. "Daarvoor is de concurrentie te groot. Maar we moeten starters meer kansen geven door bijvoorbeeldeen winkelpand ter beschikking te stellen, eventueel gecompartimenteerd in kleinere units."

Pop-ups

Een andere veelvoorkomende suggestie is het aanbieden van pop-upwinkels. Naast de liberalen en STIP wil ook CD&V daar werk van maken. "Misschien zou een huursubsidie, acties zoals Winjewinkel en hulp bij popup-winkels oplossingen kunnen zijn", meent Ann Van Essche (CD&V). "Speciaalzaken hebben wellicht het meeste kans om te kunnen opboksen tegen internetbedrijven. De afbakening van het handelskerngebied zou ook een goed idee zijn."


Groen-ViZie wil vooral meer ruimte in het centrum. "Dan verhoog je de leefbaarheid en daar komen handelaars en shoppers op af", zegt Balder Clarys. "De arbeidsmarkt is krap en ons centrum moet een troef zijn om talenten te lokken. Dan kom je veel verder met aangename pleintjes, wat groen en een bruisend verenigingsleven dan met parkings en grauwe straten." (VDI)