Maatschappelijk assistent steekt geld van zwakkeren in eigen zak en is op staande voet ontslagen

Hoe groot de fraude bij het OCMW van Izegem precies is, moet nog blijken.
Google Street View Hoe groot de fraude bij het OCMW van Izegem precies is, moet nog blijken.
Het schepencollege van Izegem heeft maandagavond een maatschappelijk assistent van het OCMW op staande voet ontslagen. De man stak al jaren geld in eigen zakken dat hij had moeten overhandigen aan cliënten van het OCMW. Hij bekende de feiten. Hoe groot de fraude precies is, moet nog blijken. De stad zit bijzonder verveeld met de zaak.

Afgelopen zomer stapte een voormalig OCMW-cliënt naar de stad met een klacht over niet-correct uitbetaalde bedragen. “We schrokken toen de melding binnenliep en zijn onmiddellijk een intern onderzoek gestart”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “Daaruit bleek dat de klacht gegrond kon zijn en dus besloten we Audit Vlaanderen in te schakelen. Die mensen beschikken over de expertise om zulke klachten grondig en objectief te onderzoeken. Maandag kregen we een tussentijds resultaat. Daaruit blijkt dat een van onze maatschappelijk assistenten gedurende vermoedelijk twee jaar geld in eigen zakken heeft gestoken dat hij eigenlijk had moeten uitbetalen aan OCMW-cliënten.”

Bekentenis ondertekend

De medewerker - iemand met ervaring die niet in Izegem woont - werd onmiddellijk op het matje geroepen. “We hebben hem geconfronteerd met de overweldigende bewijslast. Daarop gaf hij de feiten toe en ondertekende hij een schriftelijke bekentenis. Dezelfde avond hebben we de man op staande voet ontslagen.” 

Geld achteroverdrukken, is sowieso bijzonder laakbaar. Dat sociaal zwakkeren het slachtoffer zijn, maakt het alleen maar erger

Burgemeester Bert Maertens

Hoe groot de fraude precies is, moet nog blijken. “Medewerkers van Audit Vlaanderen zullen nu alle risicodossiers uitspitten”, gaat Maertens verder. “Dat moet leiden tot een zo realistisch mogelijke inschatting van de omvang van de fraude. We hopen voor Nieuwjaar het eindrapport te ontvangen. Audit Vlaanderen bezorgt dat eindrapport overigens ook aan de federale gerechtelijke politie voor een formeel strafonderzoek. Al is het natuurlijk ook mogelijk dat het parket ondertussen zelf initiatief neemt om een gerechtelijk onderzoek op te starten.”

De Izegemse burgemeester Bert Maertens is geschokt door de fraude.
Geert De Rycke De Izegemse burgemeester Bert Maertens is geschokt door de fraude.

Ontgoocheld

Burgemeester Maertens steekt niet weg dat de fraude hard aankomt. “Geld achteroverdrukken, is sowieso bijzonder laakbaar. Dat sociaal zwakkeren het slachtoffer zijn, maakt het alleen maar erger. Het is goed dat die klacht werd ingediend, want zulke praktijken moeten onmiddellijk gestopt worden. Nu de zaak in de openbaarheid komt, sluiten we niet uit dat andere mensen die ook benadeeld werden, ons zullen contacteren. Audit Vlaanderen heeft vrij recent onze werking en systemen nog doorgelicht, met gunstig resultaat. We behoren zelfs tot de beste leerlingen van de klas. Toch blijkt misbruik als dit mogelijk, door een beëdigd ambtenaar dan nog. We gaan zeker maatregelen treffen om zulke situaties in de toekomst te vermijden”, besluit de burgemeester.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Een audit voor ELK ocmw in heel Vlaanderen dringt zich op voor controle over onze gemeenschapsmiddelen! Er zullen dan vast nog wel veel meer lijken uit de kast vallen aangezien het beheer van ocmw's steeds vaker in allochtone handen zijn.Zie maar eens naar het Houthalense ocmw dat met gemeenschapsmiddelen de Vlamingen/Vlaamse cultuur discrimineert door halal te serveren en alcohol verbiedt in een openbaar dienstencentrum onder het mom van multicultureel nog wel.

 • luc willems

  Zal enkele plaatjes klimmen op kieslijst .

 • stefaan arnaert

  Waarom duurt het altijd zo lang vooaleer dat gesjoemel uitkomt ? In Wervik had ook een personeelslid van het ocmw jarenlang geld verduistert en het is nog de bank zelf die het ontdekt heeft !! het ging over een heel groot bedrag ! hebben zij dan geen boekhouding bij al die ocmw's ?? Ik stel mij toch serieuze vragen...

 • Paul Van Hooland

  Een wet vanuit Napolium is dat de gemeente's niet mogen weten aan wie gelden gegeven worden onder de armen en die bestaat nog altijd . Van Hooland Paul

 • Jean Pollet

  geen of onvoldoende controle kan leiden tot misbruik Hoe kan de begrooting zo ontsporen ?