Loop eens over het (zwembad)water

STAD KRIJGT MET URBAN MOVE EIGEN GEBOUWENLOOP

'Urban Move' stuurt op 22 oktober de lopers ook door het stadhuis.
Joke Couvreur 'Urban Move' stuurt op 22 oktober de lopers ook door het stadhuis.
Het is al langer in trek in grotere steden en nu gaat ook Izegem overstag: dit najaar organiseert de stad een 'Urban Move' voor het goede doel. Een unieke kans voor wie eens door een reeks Izegemse gebouwen of anders ontoegankelijke locaties wil lopen. Zo kan je een sprintje door het stadhuis trekken, door de Collegetuin hollen of over pontons over het openluchtzwembad snellen.

De datum voor de eerste 'Urban Move' staat op zondag 22 oktober geprikt. Dat is nog eventjes, maar liefhebbers van het betere loop-; sprint- of zelfs wandelwerk, kunnen alvast de grote lijnen van het parcours van de 'Urban Move' uit het hoofd leren. "Het concept is uiteraard niet nieuw, maar het is wel enorm leuk om die ervaring ook eens in Izegem te kunnen aanbieden", erkennen sportschepen Marc Vanlerberghe (sp.a) en sportfunctionaris Stijn Werbrouck. "Mensen kunnen eens op een alternatieve wijze allerlei verborgen pareltjes in de stad ontdekken. De opbrengst gaat bovendien integraal naar het Kinderkankerfonds."

Ook de twee fietserstunnels onder de Rijksweg zitten in het parcours.
Joke Couvreur Ook de twee fietserstunnels onder de Rijksweg zitten in het parcours.

Start in Blauwhuispark

Kloppend hart van het evenement wordt het Blauwhuispark, dat pas dit voorjaar openbaar werd gesteld. Daar starten alle trajecten. Op de planning staan een ouder-kindloop van 3 kilometer, en loopparcoursen van 5 en 10 kilometer en enkele wandelingen van verschillende afstanden.


"'Urban Move' biedt voor elk wat wils, van recreanten tot sportievelingen", weet Stijn. "Hoe langer de tocht, langs hoe meer speciale plaatsen je loopt. Het meest spectaculaire zicht zal straks ongetwijfeld de passage over het openluchtzwembad worden. We zullen speciale stevige pontons plaatsen zonder iedereen er over kan lopen. Idealerwijs terwijl 'Walk on water' van Milk Inc. Uit de boxen knalt. (lacht). Daarna gaat het richting zwembadkelder, tussen alle pompen en machines door. Andere hoogtepunten wordt een sprint door zaal ISO, die een doolhofstructuur zal krijgen, terwijl een deejay er plaatjes draait en een loop door de anders afgesloten tuin van Prizma Campus College. In zaal Meilief zullen de muziekstudenten van Art'Iz de sportievelingen aanmoedigen."

Het openluchtzwembad krijgt tijdens de 'Urban Move' pontons, waarover lopers kunnen passeren.
VDI Het openluchtzwembad krijgt tijdens de 'Urban Move' pontons, waarover lopers kunnen passeren.

Trappen beklimmen

Ook domein Wallemote, het nabijgelegen speelbos, dagcentrum Dischveld, en de twee fietserstunnels onder de Rijksweg zijn in het parcours opgenomen. Enkel lopers die het langste parcours nemen, zijn zeker dat ze langs de meeste gebouwen passeren.


"In het oude stadhuis beklimt iedereen de oude trappen voor ze het bureau van de burgemeester passeren, waarna het richting nieuw stadhuis gaat", vervolgt Stijn. "Daarna nemen ze op de Korenmarkt een verborgen steegje aan café De Vagant dat hen door café Playa op de Grote Markt moet brengen. We zijn nog in onderhandeling om ook door de verlaten gebouwen van drukkerij Strobbe te mogen passeren. Vandaar is het niet ver meer om terug op het Blauwhuispark aan te sluiten.


Wie het wandelparcours neemt, zal onder andere passeren door stadsmuseum Eperon d'Or, het VTI en het Bierkasteel. Na afloop kan je op het kasteeldomein nog genieten van een after-move party.


De 5 kilometerloop kost 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa. De 10 km-loop kost 15 euro in voorverkoop en 18 euro aan de kassa. De ouderkindloop is gratis voor lagere schoolkinderen en 5 euro voor ouders, inclusief rugzak. De inschrijvingen openen later.