Koffer leert kinderen alles over theater

De theaterkofffer is in feite een maquette van cultuurhuis De Leest, met poppetjes, fiches en doe-opdrachten.
Foto's VDI De theaterkofffer is in feite een maquette van cultuurhuis De Leest, met poppetjes, fiches en doe-opdrachten.

Om kinderen het reilen en zeilen in de theaterwereld op een bevattelijke manier te leren kennen pakt cultuurhuis De Leest uit met enkele thematische theaterkoffers.


Stagiaire Charlotte Lahoute werkte het project uit als eindopdracht voor haar opleiding lager onderwijs en werd daarvoor beloond met de prijs voor beste didactische eindwerk in haar afstudeerrichting. "Het gaat om een maquette in koffervorm van het cultuurhuis De Leest met poppetjes en fiches", licht ze toe. "Ik heb daar een dierenverhaaltje bij verzonnen over hoe alles in een theater in zijn werk gaat. Dirk Vandamme zorgde voor bijpassende tekeningen die als fiche bij de koffer zitten. Aan de hand van een interactief vertelspel worden kinderen wegwijs gemaakt in wat kan en niet kan tijdens een theatervoorstelling. Zo leren ze dat eten of praten tijdens een voorstelling niet kan, maar ook wat de rol van een technicus of programmator is. De tekeningen kan je in de maquette ook gebruiken als kamishibai, een vorm van Japans verteltheater." Het cultuurhuis kon rekenen op Prizma Campus VTI om de koffers te maken. Er zijn vijf exemplaren die vanaf januari gratis door scholen uit te lenen te zijn. Dat kan via info@deleest.be. (VDI)

Enkele leerkrachten en leden van het stadsbestuur testten de koffer al eens uit.
Valentijn Dumoulein Enkele leerkrachten en leden van het stadsbestuur testten de koffer al eens uit.