Jong VLD wil peukentegels in straatbeeld

In Kortrijk liggen al dertig peukentegels in de straten. Jong VLD wil het systeem ook in Izegem invoeren.
Henk Deleu In Kortrijk liggen al dertig peukentegels in de straten. Jong VLD wil het systeem ook in Izegem invoeren.
Jong VLD Izegem wil peukentegels invoeren op plaatsen waar rokers vaak staan te wachten. Het gaat om een roostertje in de grond waar rokers hun sigaret in kwijt kunnen.

Enkele concrete suggesties voor locaties die de jonge liberalen hebben, zijn de stationsbuurt, de Grote Markt, de drukste bushaltes en de buurt van het JOC. “Er zijn al enkele succesvolle voorbeelden van gemeenten die zulke peukentegels hebben ingevoerd, zoals Vilvoorde”, zegt Matthias Leenknecht van Jong VLD Izegem. “Elke sigaret die niet op de grond belandt, is er een minder. De natuur heeft twee jaar nodig om een sigaret te verwerken. Daarnaast vervuilt één sigaret meer dan 160 liter water wanneer die in een rivier terecht komt. Dat is niet te onderschatten. In Vilvoorde hebben zes peukentegels samen 36.500 peuken verzameld”, weet Matthias. “Een groot succes dus. Zeker als je weet dat een peukentegel maar honderdvijftig tot tweehonderd euro kost. Bovendien liggen de tegels gelijk met de andere tegels, waardoor het stijlvol verwerkt zit in de grond en niet hinderlijk is.

Peukbakjes niet voldoende

De peukbakjes die nu in het Izegemse straatbeeld te vinden zijn, worden nog te weinig gebruikt en er zijn er ook niet voldoende, vindt Jong VLD. “Een roker verplaatst zich gemiddeld 2,5 meter om zijn sigaret weg te werpen. Wij willen zeker ook niet dat het openbaar domein vol gelegd wordt met zulke peukentegels, maar er zijn plaatsen in Izegem waar de sigarettenbakken niet volstaan. Door op strategische plaatsen peukentegels te installeren, kunnen we het aantal peuken die weggegooid worden op straat drastisch verminderen”, besluit Leenknecht.

In Kortrijk liggen al dertig peukentegels in de straten. Jong VLD wil het systeem ook in Izegem invoeren.
Henk Deleu In Kortrijk liggen al dertig peukentegels in de straten. Jong VLD wil het systeem ook in Izegem invoeren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.