Johan Herman brengt in boek ‘Open-hartig’ moedige getuigenis over zijn drie hartoperaties: “Vroeger zou ik de leeftijd van 35 jaar nooit gehaald hebben”

Johan Herman met zijn nieuwe boek 'Open-Hartig'.
Joke Couvreur Johan Herman met zijn nieuwe boek 'Open-Hartig'.
IZEGEM Johan Herman (63) is bekend als begenadigd kunstenaar, maar wat weinigen weten is dat de Izegemse creatieveling twee aangeboren hartaandoeningen heeft en al drie intensieve operaties onderging. Daarnaast heeft hij ook het syndroom van Pasquallini, een stoornis in de sekshormonen. Door zijn verhaal in het boek ‘Open-hartig’ neer te schrijven wil hij lotgenoten een hart onder de riem steken.

Johan getuigt in zijn boek over hoe hij als hartpatiënt heel wat medische problemen moest overwinnen en wat dat voor impact op zijn leven had. “Voor de buitenwereld is alles onzichtbaar, maar de medische dossiers liegen niet”, zegt hij. “Vroeger zou ik met mijn aandoeningen nooit de leeftijd van 35 jaar gehaald hebben, maar dankzij de wetenschap mocht ik toch al leven tot mijn 63ste. Cardioloog Willy Verhiest begeleidt me al geruime tijd en het was hij die me er toe aanzette om mijn herinneringen en ervaringen op papier te zetten. “

“Hij zei dat het me deugd zou doen en dat was ook zo. De lont was aangestoken en voor ik wist had ik materiaal genoeg voor een boek. Dokter Verhiest bood aan om mijn anekdotes in het boek af te wisselen met medische duiding van hem en zo zijn we in ‘Open-hartig’ tot een mooi eindresultaat gekomen. Het geeft me het gevoel dat ik alles wat angstig opgeborgen zat van me af heb kunnen schrijven.”

Vernauwing

Het verhaal van Johan is dan ook beklijvend. Hij werd geboren met een vernauwde hartslagader en twee in plaats van drie aortakleppen. “Dat kwam echter pas uit toen ik tien jaar oud was”, blikt Johan hier en in het boek terug .”Tijdens de lessen lichamelijke opvoeding was ik vaak de laatste van de klas, maar ik dacht gewoon dat ik slecht kon lopen. Tot ik op een dag met pijn in de borststreek thuis kwam, naar de huisarts ging en doorgestuurd werd naar een cardioloog. Er volgde een eerste operatie en de vernauwing werd weggenomen.”

Dit boek geeft me het gevoel dat ik alles wat angstig opgeborgen zat van me af heb kunnen schrijven.

Johan Herman

Metalen of varkensklep

Op zijn 20ste volgde een tweede operatie, toen zijn ouders de keuze hadden tussen het plaatsen van een metalen klep of een varkensklep in zijn hart. “Courante keuzes voor die tijd, maar omdat ik toen pas op 21 jaar meerderjarig was moesten mijn ouders voor mij beslissen. Op aanraden van de artsen kozen ze voor een varkensklep omdat ik toen geen bijkomende medicatie zou moeten slikken. Ik neem de dokters die beslissing nog steeds kwalijk, want toen al was bekend dat dit maar een oplossing op korte termijn was. Mijn lichaam stootte die klep in de loop der jaren af en op mijn 26ste moest ik opnieuw onder het mes. Toen kreeg ik alsnog een mechanische klep. Mijn leven leed daaronder. Ik, die zou graag van muziek hield en droomde van een carrière in die richting, werd arbeidsongeschikt bevonden. Mijn wereld stortte in, maar toch moest ik door. Eenvoudig was het nooit.”

Johan Herman bij enkele van zijn creaties in zijn tuin.
VDI Johan Herman bij enkele van zijn creaties in zijn tuin.

Tekort aan testosteron

Los daarvan kreeg Johan ook te maken met het syndroom van Pasquallini. “Een stoornis in de sekshormonen waardoor ik weinig tot geen testosteron aanmaakte”, verduidelijkt hij. “Normaal vang je dat op door extra testosteron toe te dienen, maar bij mij kwam dat pas uit toen ik in de twintig was. Krijg je dat tijdens de puberteit toegediend, dan trekt zich dat nog recht, maar daardoor heb ik mijn seksualiteit lange tijd niet of anders moeten beleven. Ik vond het belangrijk dat ik ook dat aspect in het boek aan bod liet komen. Het blijkt bij mannen nog zo’n groot taboe te zijn en daar wil ik iets aan doen. Dat ik zoiets intiems met de wereld deel is bewust, om het bespreekbaar te maken.”

Creatief ontplooien

Later kreeg Johan toch de kans zich muzikaal te ontplooien, onder andere als dirigent bij diverse gezelschappen. Ondertussen ging hij ook aan de slag met brons en keramiek om er zijn typerende beeldjes met vierkante koppen van te maken. Zo maakte hij vorig jaar nog een beeld voor 50 jaar Izegem Koers. Toch hangen de potentiële problemen met zijn fragiel hart als een schaduw boven zijn hoofd. “Ik heb mijn talenten altijd als een wapen in de strijd tegen mijn ziektes gebruikt, maar ik weet dat het delicaat blijft”, zegt hij. “Zo zou ik misschien nog een vierde operatie moeten ondergaan omdat mijn hart aan het uitzetten was. Nu is dat weer gestabiliseerd. Mijn ‘moteurke’ kan er blijkbaar nog wat langer tegen aan, maar het risico bestaat dat ik terug onder het mes moet. Ik geef de moed echter niet op en hoop dat andere mensen hoop en kracht uit mijn verhaal putten. Uiteindelijk leef ik al meer dan dertig jaar langer dan verwacht.”

Het boek ‘Open-hartig’ geeft Johan uit in eigen beheer. Het kost 25 euro en is te koop via johanherman@telenet.be of 0474/47.04.64. Vanaf 15 mei is het ook te verkrijgen in de Standaard Boekhandel in de Marktstraat in Izegem.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.