IZEGEM: N-VA wellicht met CD&V in zee, StiP behaalt vijf zitjes

Izegem - Verkiezingen 2018 burgemeester Bert Maertens --> stand van zaken tekst Valentijn Dumoulein
Joke Couvreur Izegem - Verkiezingen 2018 burgemeester Bert Maertens --> stand van zaken tekst Valentijn Dumoulein
N-VA blijft de grootste partij in Izegem en burgemeester Bert Maertens mag zich wellicht - geruggesteund door zijn 3.549 voorkeurstemmen - opmaken voor een tweede ambtstermijn. De partij gaat er lichtjes op achteruit, maar het nipte percentageverlies van 0,6 procent resulteert wel in een dertiende, extra zetel. Een gevolg van het feit dat er dit keer liefst zeven partijen in de stad opkwamen. N-VA had de partners met 35,8 procent maar voor het kiezen, maar gisterenavond was bij het ter perse gaan nog niet duidelijk wie dat zou worden. N-VA zat bij het sluiten van deze krant samen met CD&V om een coalitie te vormen. CD&V ziet zijn zitjes nochtans gehalveerd naar drie,maar mag na een oppositiekuur van zes jaar waarschijnlijk toch terug mee besturen.

Dé verrassing van de stembusslag in Izegem is echter STIP (Stedelijk Izegems Project). De nieuwe politieke beweging met aan het roer ex-sp.a'ers Kurt Grymonprez, Nadia Staes en Sybille Vandeputte behaalt meteen vijf zitjes. Een onverhoopt resultaat, want met 16,5 procent is ze in één klap de tweede grootste partij van de stad. STIP neemt straks ook bakker Jan Dierickx-Visscher en Didier Parmentier mee naar de gemeenteraad. Toch schoof N-VA hen voor een coalitievorming opzij, wat wellicht alles te maken heeft met de vermeende stenenkwestie die Kurt Grymonprez zijn ontslag als schepen kostte. Als tweede grootste Izegemse partij mochten ze dus niet voor de knikkers mee spelen.


"Spijtig, maar het doet niets af aan ons prachtige resultaat", reageert Nadia Staes. "We hadden vooraf op vier zitjes gehoopt en het zijn er vijf geworden. Een teken dat de Izegemnaar in ons project gelooft. We zullen nu goed werk vanuit de oppositie voeren."


STIP kaapte zijn vijf zitjes weg van de socialisten, die naar amper twee zitjes terugvallen. Een absoluut dieptepunt voor sp.a, dat een zware prijs betaalt na het ontslag van Kurt Grymonprez en de breuk met Groen. Die laatste partij kwam voor het eerst alleen op en krijgt twee zitjes in de raad. Lijsttrekker Balder Clarys is toch tevreden. "Wij zijn het overblijvende linkse front in deze stad en zullen ons vel in de oppositie duur verkopen. Het scheelde niet veel of CD&V trok ons mee in bad met de coalitie met N-VA, maar uiteindelijk besloten de christendemocraten om op eigen houtje voort te onderhandelen. Open VLD zakt terug van twee naar één zetel, wat toch voor enige ontgoocheling bij de liberalen zorgt. Vlaams Belang gaat er wél op vooruit en kaapt drie zitjes weg, al speelt het cordon hen wederom parten. Dat de partij het in Izegem ook zonder Stefaan Sintobin kan is bewezen.