Izegem lanceert fietsbeloningssysteem Buck-e in tien scholen

Burgemeester Bert Maertens, enkele schepenen en mensen van Flow Pilots kwamen de leerlingen van de Heilige Familieschool op de Bosmolens feliciteren omdat ze gebruik maken van het nieuwe fietsbeloningssysteem Buck-e.
Maxime Petit Burgemeester Bert Maertens, enkele schepenen en mensen van Flow Pilots kwamen de leerlingen van de Heilige Familieschool op de Bosmolens feliciteren omdat ze gebruik maken van het nieuwe fietsbeloningssysteem Buck-e.
Sinds begin deze week kunnen kinderen uit tien Izegemse basisscholen digitale munten verzamelen die ze op de jaarlijkse kermis in september kunnen uitgeven. Het volstaat om met de fiets naar school te komen. Izegem is de vijfde stad in Vlaanderen die het fietsbeloningssysteem Buck-e gelanceerd heeft.

Om te kunnen deelnemen, moeten ouders hun kind registreren op een website. “Daarna bevestigen ze een chip aan de fietsspaken of boekentas, die bij aankomst op school geregistreerd wordt”, legt mobiliteitsschepen Caroline Maertens (N-VA) uit. “Per dag kunnen ze een punt ter waarde van tien eurocent verdienen. In een heel schooljaar kunnen ze zo makkelijk tot vijftien euro zakgeld voor de kermis sparen. In moeilijke periodes, zoals de winter of dagen met slecht weer, kunnen kinderen dubbele punten verdienen. Zo motiveren we hen om te blijven voor de fiets te kiezen en weren we meer auto’s uit schoolomgevingen.”

Buck-e werkt met een chip tussen de fietsspaken.
Maxime Petit Buck-e werkt met een chip tussen de fietsspaken.

Extra ritje op kermis

De stad trok negentigduizend euro voor de installatie van de hardware. Per jaar legt ze nog eens tienduizend euro aan de kant om de beloningen uit te betalen. Foorkramers kiezen zelf wat ze in ruil voor de punten geven. Dat varieert van een extra ritje tot meer oliebollen. In totaal zijn 1.200 Izegemse scholieren met Buck-e gestart. Volgens het Antwerpse technologiebedrijf Flow Pilots, dat het systeem ontwikkelde, komen in de vier andere gemeentes al de helft meer leerlingen met de fiets naar school. Scholieren Amélie en Jerôme Holvoet zijn alvast fan van Buck-e. “Het motiveert ons om zo veel mogelijk met de fiets te komen. We kijken al uit naar de kermis in september.”

Scholieren Jerôme en Amélie Holvoet maken gebruik van Buck-e om met de fiets naar school te komen.
Maxime Petit Scholieren Jerôme en Amélie Holvoet maken gebruik van Buck-e om met de fiets naar school te komen.

Schoolstraten

De stad overweegt ook een lezer in de fietstunnels onder de Rijksweg te hangen om scholieren te stimuleren de veiligste route te gebruiken. Naast Buck-e blijft de stad ook inzetten op schoolstraten. Voor de Heilige Familieschool op de Bosmolens zoeken ze nog vrijwilligers die ’s ochtends de permanentie willen doen.

Eens op school aangekomen registreert dit apparaat de Buck-e-chip in de fietsspaken.
Maxime Petit Eens op school aangekomen registreert dit apparaat de Buck-e-chip in de fietsspaken.
Buck-e werkt met een chip tussen de fietsspaken.
Maxime Petit Buck-e werkt met een chip tussen de fietsspaken.
Burgemeester Bert Maertens, enkele schepenen en mensen van Flow Pilots en directeur Maxime Esprit  kwamen de leerlingen van de Heilige Familieschool op de Bosmolens feliciteren omdat ze gebruik maken van het fietsbeloningssysteem Buck-e.
Maxime Petit Burgemeester Bert Maertens, enkele schepenen en mensen van Flow Pilots en directeur Maxime Esprit kwamen de leerlingen van de Heilige Familieschool op de Bosmolens feliciteren omdat ze gebruik maken van het fietsbeloningssysteem Buck-e.