Heraanleg Roeselaarsestraat na zestien jaar achter de rug

Handelaars organiseren dit weekend feestelijke heropening

De handelaars zijn blij dat de Roeselaarsestraat zo goed als heraangelegd is.
Wouter Vervaeck De handelaars zijn blij dat de Roeselaarsestraat zo goed als heraangelegd is.
Wegenwerken kunnen al eens lang aanslepen, maar in het geval van de Roeselaarsestraat moest de Izegemnaar liefst zestien jaar wachten voor die Centrale Doortocht helemaal afgewerkt was. De werken vonden weliswaar in verschillende fases en met tussenpozen plaats, maar de handelaars zijn uiteraard maar wat blij dat de drie kilometer lange commerciële ader in een nieuw jasje zit. Dit weekend pakken ze uit met een feestelijke heropening.

De eerste spadesteek voor de renovatie van de Roeselaarsestraat vond in 2003 plaats. “Maar al in 1991 was er een eerste aanzet met een nieuw circulatieplan dat eenrichtingsverkeer in bepaalde straten voorzag die op de Roeselaarsestraat uit kwamen”, weet schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Caroline Maertens (N-VA). “Tien jaar later werkte een studiebureau het plan voor de heraanleg uit en in 2003 was het zover. Het Agentschap Wegen & Verkeer voerde de werken uit en wij boden een ondersteunende rol. De werken begonnen ter hoogte van de rotonde met de Dirk Martenslaan, namen een stuk Gentsestraat mee en liepen tot aan de Heilig-Hartkerk bij de kruising met de Ommegangstraat.”

Vier fases

Niet alle fases sloten op elkaar aan. “We moesten telkens alles afstemmen met de nutsmaatschappijen opdat zij eerst rioleringswerken konden doen voor er een nieuwe asfaltlaag, voetpaden en een gescheiden fietspad volgde”, aldus de schepen. “Tussen 2011 en 2014 volgden werken tussen de Ommegangstraat en Kapucijnenlaan en tussen de Groenestraat en Italianenlaan aan het andere uiteinde. De vierde en laatste fase ging in augustus 2017 van start en liep van de Kapucijnenlaan tot aan de Sasbrug aan garage Vanhulle. Er verdwenen enkele parkeerplaatsen langs de straat, maar ter compensatie kwamen er enkele parkings bij. De ene naast brandstoffenhandel Degrauwe, de andere op de kruising met de Abele- en Oekensestraat.”

“Het duurde inderdaad lang voor alles achter de rug was, maar het was vaak een kwestie van timen met nutsmaatschappijen en de overheid die budgetten vrij moest krijgen.

Schepen Caroline Maertens

Café Abeele

Om die laatste parking te realiseren ging café Abeele na 255 jaar noodgedwongen onder de sloophamer. In de plaats kwamen er 25 parkeerplaatsen. “Het is ook de locatie waar we vrijdagavond met de stad een officiële heropening met een hapje en een drankje voorzien”, besluit de schepen. “Het duurde inderdaad lang voor alles achter de rug was, maar het is vaak een kwestie van timen met nutsmaatschappijen en de overheid die budgetten vrij moet krijgen. Het is zelfs zo nu alles afgewerkt is we alweer nieuwe energiezuiniger verlichting zullen voorzien op het traject van de eerste fase.”

Handelaars verenigen zich

De ingrijpende wegenwerken hadden ook hun impact op de handelaars, die er geen makkelijke periode op hebben zitten. “We hebben anderhalf jaar werken achter de rug”, blikken Nathalie Vanhulle van de gelijknamige garage en Frans Van Coillie van dagbladhandel ’t Mozaiëkske terug. “Net voor die werken lag de aansluitende Izegemsestraat in Rumbeke ook lange tijd open en waren er werken aan de Sasbrug. We hebben ons deel dus wel gehad. Het was door de zure appel heen bijten en er zijn inkomsten verloren gegaan, maar het eindresultaat mag er wel wezen.” Ook Veronique Moyaert van Multi Bazar, de grootste winkel op het parcours, is na afloop tevreden. “Onze zaak is via de achterkant altijd bereikbaar gebleven en dat maakt veel goed”, zegt ze. “Andere handelaars konden dan weer aanspraak maken op een hinderpremie of per dag met gedwongen sluiting een bedrag krijgen.”

Feestelijke heropening

Samen organiseren ze op zaterdag 11 mei een feestelijke heropening. “We doen dat met achttien handelaars, die zich voor het eerst groeperen om er een leuk shoppingweekend van te maken”, zegt het trio. “Klanten die langs komen krijgen in elke zaak een speciale attentie of leuke korting. Zo krijgen ze in Multi Bazar bij een aankoop vanaf 50 euro bijvoorbeeld een gratis drinkfles mee. Hiermee rechten we onze rug en kijken we vol goede moed naar de toekomst.”

“Klanten die langs komen krijgen in elke zaak een speciale attentie of leuke korting.

Veronique Moyaert

Andere zaken die aan de heropening deelnemen zijn Winsol, Reizen de Zandberg, Restaurant De Zandberg, Peters Motoshop, Kapsalon Christine, Autoparts Stekelorum, Grond- en afbraakwerken Verbrugghe, kapsalon Modello, Scooters en Fietsen Kris Vleirick, schrijnwerk Kurt Olivier, Garage Naeyaert, Bakkerij Bourgeois, Slagerij Dries, Dieet Lecluyse en Cosmetisch Instituut Secret Beauté.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.