Heemkring mag verder werken aan inventarisatie stadsarchief

Leden van heemkring Ten Mandere in het stadsarchief.
VDI Leden van heemkring Ten Mandere in het stadsarchief.
Het stadsbestuur van Izegem zal ook de komende jaren blijven samenwerken met heemkring Ten Mandere voor de inventarisatie en uitbouw van het stadsarchief. Beide partijen tekenden daar al in 2014 een samenwerkingsovereenkomst over en die wordt nu verlengd.

“Leden van de heemkring werken in ons historisch archief mee aan de inventarisatie en het opbergen van waardevolle stukken in zuurvrije dozen”, vertelt archiefschepen Kurt Himpe (N-VA). “Onder leiding van de Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest is er de voorbije jaren hard gewerkt om een volwaardig stadsarchief uit te bouwen en opzoekwerk efficiënt te laten verlopen. Om de duizenden historische stukken voor de toekomst te bewaren, zijn de helpende handen van de heemkring ook de komende jaren meer dan welkom.”

Online raadpleegbaar

Een eerste deel van de inventaris van het stadsarchief staat sinds februari online. Studenten, genealogen en onderzoekers kunnen nu niet alleen via een online systeem een aanvraag doen voor opzoekwerk, maar weten nu ook of er wel iets te vinden is over het specifieke onderwerp”, besluit de schepen. 

Met Probat, het Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen, wordt het historisch archief geleidelijk aan digitaal ontsloten. Op dit ogenblik zijn al 2.500 stukken uit het historisch archief opgenomen in de online inventaris en tegen de zomervakantie komen er nog honderden inventarisbeschrijvingen bij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.