Groen wil kurk in plaats van rubber op kunstgrasvelden

Op de site Krekel-Zuid is er nu al een kunstgrasveld dat uit rubber bestaat. Groen pleit voor twee nieuwe velden in kurk.
VDI Op de site Krekel-Zuid is er nu al een kunstgrasveld dat uit rubber bestaat. Groen pleit voor twee nieuwe velden in kurk.
Nu de stad er begin 2020 twee kunstgrasvelden bij krijgt, pleit oppositiepartij Groen ervoor om daarbij kurk als ondergrond te gebruiken.

”De rubberen korrels die gebruikt worden in dit soort grasvelden zijn doorgaans afkomstig van autobanden”, weet Balder Clarys. “Na tien jaar zijn deze echter opgebruikt en dringt vervanging zich op. Dan moet dat rubber weer verwerkt worden, wat uitstoot en milieuverontreiniging met zich mee brengt. Rubberkorrels bevatten bovendien zink, lood en benzeen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen - zogenaamde PAK’s-, die kankerverwekkend zijn. We stellen daarom voor om met kurk te werken. Het is organisch en er zijn geen zware metalen aanwezig.”

Sportschepen Lothar Feys (N-VA) vindt dat er zowel voor- als nadelen aan rubber en kurk zijn. “We gaan beide eens tegen elkaar afwegen”, zegt hij. “Maar de Europese Commissie oordeelde eerder al dat er geen gezondheidsrisico is omdat de hoeveelheid stoffen die vrijkomen minimaal zijn. Een kurkveld is ook intensiever om te onderhouden en de irrigatiekanaaltjes bevriezen sneller, waardoor het makkelijker onbespeelbaar is.”

De nieuwe kunstgrasvelden komen respectievelijk in de Merelstraat op het terrein van voetbalclub VV Emelgem-Kachtem en op oefenterrein 4 van sportsite Krekel-Zuid.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.