Gluren in schoenenkast van BV's

LAATSTE EXPO VOOR SCHOENENMUSEUM VERHUIST NAAR NIEUWE LOCATIE

Foto Henk Deleu
Altijd al willen weten in welke schoenen Els De Schepper op het podium staat of met welke stijlvolle hakken Rani De Coninck in Sterren op de Dansvloer stond? Kom het te weten in het Nationaal Schoeiselmuseum, waar de tentoonstelling 'Gluren in de schoenenkast...' bezoekers een blik gunt in de stappers van tien bekende Vlamingen en een rits bekende ontwerpers.

Met de tentoonstelling wil het Schoeiselmuseum nog een laatste keer de schijnwerper plaatsen op de huidige locatie in de Wijngaardstraat. In september sluit het museum immers een jaar om de verhuis naar het nieuwe museum Eperon d'Or voor te bereiden. Dat opent pas in het najaar van 2015 de deuren. "En hoe kan je dat beter dan door een blik te werpen op de schoenen van bekende Vlamingen?", zegt medewerkster Lieve Vandenbussche.

Henk Deleu

BV's, ook van bij ons

"We hebben onze stoute schoenen aangetrokken en hebben hen gevraagd drie paar schoenen te doneren waar een anekdote aan vast hangt. Sommigen stonden er eerst wat weigerachtig tegenover, maar presentatrice Rani De Coninck zag het meteen zitten. Ze gaf ons bijvoorbeeld een stel hakken dat ze aan had tijdens haar deelname aan Sterren op de Dansvloer." Prijken ook op een speciaal gemaakte stenen catwalk: de bergschoenen waarin VTM-journaliste Julie Colpaert live verslag uitbracht over tyfoon Haiyan op de Filipijnen. En de knalroze pumps van comediènne Els De Schepper. Mobiliteitsminister Hilde Crevits koos dan weer voor twee paar loopschoenen. "Die verwijzen naar haar hernia-operatie in 2007", weet Lieve. "Het oude paar dateert van voor de operatie, het nieuwe van erna. Ze symboliseren dat je met wat moed en wilskracht een tegenslag kan overwinnen om een passie opnieuw op te nemen."


Er is ook schoeisel te bewonderen van bekende mensen die dichter bij huis bekend zijn. Radio 2-Madam Cathérine Vandoorne is afkomstig uit Izegem en leende de eerste schoentjes van haar dochter Ella-Noor uit. Modejournaliste Veerle Windels uit Tielt schonk een excentriek paar All Stars, veldloopster Veerle Dejaeghere uit Ardooie schonk enkele loopschoenen en provinciaal gedeputeerde Myriam Vanlerberghe doneerde ook drie paar. "Ik koos onder andere voor een paar slippers van lokale fabrikant Mareno, omdat ik daar ooit mijn eerste vakantiejob deed", mijmert ze. "Er staan ook een paar laarzen waar ik kilometers mee gewandeld heb, maar ik viel er steevast mee op de trappen van het stadhuis."

Henk Deleu

Designers

Om de tentoonstelling compleet te maken, staat er ook een reeks schoenen naar een ontwerp van bekende Belgische designers, van Dirk Bikkembergs tot Eduard Vermeulen van Nathan. "Er staan ook buitenbeentjes", vertelt Lieve. "Denk maar aan de ontwerpen van de jonge Virginie Vandeputte (18). Zij slaagde erin een herbruikbaar ontwerp te maken. Met een rits kan je de zool van de schoen scheiden."


De tentoonstelling is nog tot 14 september elke dag behalve maandag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur te bezichtigen. Na afspraak kan je de expo ook met collega's na het werk bezoeken.