Families en VTI schenken privéstukken aan musea

Kleinzoon Stijn en zoon Rik Porteman bij een werk van Roger Porteman genaamd 'Izegemse vakkennis.
VDI Kleinzoon Stijn en zoon Rik Porteman bij een werk van Roger Porteman genaamd 'Izegemse vakkennis.
De families Porteman en Dhondt hebben samen met Prizma Campus VTI een hoop museumstukken die al langer in bruikleen waren, officieel aan de Izegemse musea geschonken. De stukken krijgen straks een mooie plaats in tijdelijke tentoonstelling van het nieuwe museum Eperon d'Or.

Schoenmaker Roger Porteman, die eind februari overleed, ontwierp midden vorige eeuw diverse creaties om de Izegemse schoennijverheid in de verf te zetten. "Het gaat om kunstwerken die uit diverse lagen fijn leder zijn opgebouwd", lichten conservatrice Hilde Colpaert en erfgoedschepen Kurt Himpe toe. "Echte pareltjes en een bewijs van vakwerk. Een van de topwerken is 'Vlucht naar Italië', dat de ondergang van de Izegemse schoenindustrie symboliseert. Andere toppers uit de schenking zijn mooi versierde stripteauseuselaarzen en het werk 'Izegemse vakkennis', dat een hand uit fijn leder met daarop miniatuurschoenen voorstelt." De familie Dhondt schenkt op haar beurt twee kleerborsteltjes met foto's van een koppeltje. "Die zijn mooi in de borstels verwerkt en zijn eigenlijk een liefdesverklaring van Jerome Pallete aan zijn toekomstige vrouw Amandine Lafaut", zegt Yvonne Vanneste-Dhondt. "Zij was jarenlang mijn buurvrouw en toen ook zij overleed, namen we die kostbare spullen over. Nu schenken we ze weg zodat iedereen er kan van genieten."


De collectie kreeg gisteren ook definitief heel wat stukken uit de toenmalige vakschool, nu het VTI. Die bestaan voornamelijk uit houten werkstukken die tonen hoe je op de beste manier schoenen produceert. Zij krijgen straks een aparte kamer in Eperon d'Or. (VDI)

VDI