Ex-uitbater (50) danscafé getuigt over afpersingen: “Zes maanden in de hel, zonder enige keuze”

Ex-danscafé-uitbater Dominique Stove (50) uit Izegem.
Hans Verbeke Ex-danscafé-uitbater Dominique Stove (50) uit Izegem.
Vijf jaar heeft hij gezwegen als een graf, maar nu een Belgisch-Albanese bende doorverwezen is naar de correctionele rechtbank wil Dominique Stove (50) uit Izegem wel praten. “De spiraal van afpersing en geweld waarin mijn vennoot en ik met ons danscafé belandden, grenst aan het ongelooflijke”, zegt hij. “Ik heb niets met afpersingen van dancings te maken”, reageert Christophe Decoene (53) uit Menen, een van de verdachten.

Zonder enige ervaring in de horeca begonnen Dominique Stove, zaakvoerder van een IT-bedrijf, en Kurt Vuylsteke in 2014 het danscafé Beau’Bar, op de grens van Ingelmunster en Meulebeke. “De reacties waren overweldigend, nog voor iemand een voet had binnengezet in Beau’Bar”, begint Dominique zijn verhaal. “Enkele dagen voor het grote moment rinkelde plots de telefoon. Christophe Decoene was aan de lijn. Ik kende de man, vroeger hebben we nu en dan tegen elkaar gevoetbald. Hij was heel vriendelijk, wenste ons succes met de zaak. Wat ons verwonderde: hij wist perfect wie we waren en kon zelfs vertellen hoeveel huur we moesten betalen. Een vreemde ervaring was dat. Hij nodigde ons uit thuis. Uit sympathie, klonk het, maar ook om te waarschuwen voor wat er ’s nachts gebeurt in zaken als de onze. Maar we konden op beide oren slapen: hij zou ons helpen, gratis zelfs.”

Twee portiers

Stove en Vuylsteke voelden weinig voor een samenwerking. Maar voor ze konden weigeren, stonden er al twee portiers aan de deur van Beau’Bar. “De eerste maand was er geen vuiltje aan de lucht”, vertelt Stove. “Maar toen begon het. Mijn vennoot wou dat een bevriende Marokkaan toch toegang kreeg tot de zaak. Dat zinde Decoene en zijn mannetjes niet. Toen mijn vennoot aandrong, werd hij buiten - in het zicht van tientallen klanten - afgerost door Decoene. Meteen was duidelijk wie de touwtjes in handen had. Vanaf dat moment is de situatie alleen maar erger geworden.”

“Er zouden dertig Tsjetsjenen met weinig fraaie bedoelingen langskomen”, liet Decoene plots weten. Daarom moesten er plots zes in de plaats van twee buitenwippers geposteerd worden. Kostprijs: 370 euro per persoon voor een weekend. Decoene beperkte zich na verloop van tijd tot elke week langskomen en het geld opstrijken. Bij ons, maar ook in tientallen andere dancings. We beseften dat we in een vicieuze cirkel beland waren met steeds zwaardere financiële gevolgen.”

Verdachte Christophe Decoene: “Ik heb niets met afpersingen van dancings te maken.”
Henk Deleu Verdachte Christophe Decoene: “Ik heb niets met afpersingen van dancings te maken.”

Knokploeg

Stove, die achter de schermen werkte, en Vuylsteke besloten de stekker eruit te trekken, amper zes maanden na de opening. “Toen Decoene dat hoorde, stuurde hij een knokploeg. Ik was niet aanwezig, mijn vennoot wel. Hij had zich opgesloten en belde in paniek, terwijl de mannetjes van Decoene onze zaak kort en klein sloegen.”

Na de raid durfde Vuylsteke het niet meer aan om ermee te kappen. Stove deed dat wel. “Ik heb ook klacht ingediend tegen Decoene en zijn bende. Uit contacten met collega’s wist ik dat niemand in West-Vlaanderen aan zijn terreur ontsnapte. Maar iedereen zweeg. Het was simpel: gehoorzamen of je zaak laten kapotmaken. De keuze was voor velen snel gemaakt. Vijf speurders beten zich vast in het dossier en verzamelden een hoop bewijslast.” 

Doodsbedreigingen

Stove merkte al snel dat Decoene niet kon appreciëren dat hij naar het gerecht was gestapt. “Ik werd achtervolgd. Er kwamen doodsbedreigingen, ook aan mijn vriendin en familie. Ze waren subtiel, dat wel. Zijn trawanten zorgden ervoor dat ik haast niks had om naar de politie te stappen. Zo zat ik op een bepaald moment met vrienden op café. Staan daar plots twee van die Albanezen aan ons tafeltje. Met een vernietigende blik, zwijgend, wel vijf minuten lang. Dan verdwenen ze opnieuw. Dat was behoorlijk intimiderend. Mijn vennoot kreeg enkele Albanezen over de vloer. Kurt heeft kort nadien zijn klacht bij de politie weer ingetrokken. Eerst was ik boos daarover, maar nu snap ik het wel. Per slot van rekening was hij het die de operationele leiding van Beau’Bar in handen had.”

Stove wil niet dat er nog langer slachtoffers vallen.  “Zijn hallucinant verhaal is er één van jarenlange terreur en veel geweld. In Torhout eiste dat zelfs een mensenleven (het dossier RAW13, red.). Nochtans is hij, de meester-manipulator, soms de minzaamheid zelve. De doodsbedreigingen heb ik een tijd geleden al naast me neergelegd. De slapeloze nachten behoren tot het verleden. Schrik heb ik niet meer en Decoene weet dat. Mijn getuigenis is een bewuste keuze. Ik heb een hekel aan anonieme verhalen. De bal ligt nu in het kamp van de rechter.”

Nonsens

Christophe Decoene doet de verhalen van Stove af als nonsens. “Hij kwam me zelf op zijn blote knieën vragen of ik naast zijn officiële portiers wou staan omdat hij problemen met Tsjetsjenen vreesde. Ik heb nooit iemand afgeperst. Weet je, met officiële portiers alleen red je het als uitbater niet. Zij worden in het echt omver gelopen en mogen niet ingrijpen als er problemen zijn, daarom zijn er zwarte portiers. En omdat alle portiers officieel betalen onbetaalbaar is. Ik was jarenlang zwarte portier en daar ben ik trots op. Ik heb op die manier veel mensenlevens gered, zoals destijds in Torhout. Zonder de zwarte portiers zouden er daar véél meer doden gevallen zijn. Ik was zelf bijna dood. Met drugs en wapens heb ik alleszins niets te maken.”

Systeem

“Weet je hoe het systeem van de portiers echt in elkaar steekt?”, vraagt Christophe Decoene. “Een officiële bewakingsfirma zet een portier aan een zaak. Een bemiddelingsfirma zet ook een zwarte portier aan die zaak. De bemiddelingsfirma en de officiële bewakingsfirma factureren aan elkaar. De portier moet bovendien ook een deel van zijn geld afgeven aan de bemiddelingsfirma en dat geld wordt elke avond opgehaald. Een taakje dat ik in opdracht van Nederlander Luc V. (53), de zaakvoerder van zo’n bemiddelingsfirma, en zijn luitenant Stephan V. (51) heb uitgevoerd. Dat zijn de echte leiders.” Luc V. en Stephan V. ontkennen op hun beurt elke betrokkenheid en verklaren dat ze enkel en alleen mee in het bad worden gesleurd op basis van de verklaringen van Decoene en zijn clan.

“Liep ik het meest in het oog omdat ik in hun opdracht regelmatig geld ging ophalen en word ik daarom meegesleurd in een afpersingsdossier?”, vraagt Decoene zich af. “De bemiddelingsfirma en officiële beveiligingsfirma hebben steeds het meeste geld verdiend, en nog altijd. Dàt is de waarheid. En ook de reden waarom die grote dancings in het gerechtelijk onderzoek zijn beland. Omdat ze klant waren bij die firma’s. Al de rest is fantasie, gebaseerd op telefoontaps. Niet alles wat wordt gezegd, wordt ook uitgevoerd hé. Er wordt in dat milieu veel stoere praat verkocht. Ik was zelf een pion en ben zelf ook misbruikt. Wat zou ik in de Versuz of de Carré uitbaters gaan afpersen? Ik heb zelfs geen auto om er naartoe te rijden.”

Geen verdachten

De namen van kickbokser en MMA’er Valentijn Overeem, portier John Delgado en ex-voetballer Bjorn De Wilde duiken op in het dossier, omdat ze als ‘zwarte portiers’ zijn opgetreden maar zij zijn geen verdachten in de zaak. “Ik ben inderdaad destijds als getuige verhoord, meer niet”, aldus Valentijn Overeem. “Maar met afpersingen, drugs of wapens heb ik helemaal nooit iets te maken gehad. “Ik was zelfs geen zwarte portier, had mijn officiële badge als beveiligingsagent en heb me altijd netjes gedragen. Dat ik plots met naam en foto in de krant sta, doet mijn reputatie oneer aan. Ik ben nergens van beschuldigd.”
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin De Meyer

  Pieter Talboom denkt dat hij superman is. Je vergist je schromelijk volgens mij maar jij zit natuurlijk niet in zo'n situatie en ik gelukkig ook niet. Als ze je familie bedreigen zal je wel anders piepen en mooi betalen of je zaak sluiten. Je hebt geen idee man.

 • Leonard Tonnelier

  Doen zoals zij. Goede relaties opbouwen met het gerecht....

 • Jan Dekoninck

  Je werkt niet alleen voor jezelf man , heel onze maatschappij hangt af van mannen die opkomen om de maffia uit ons land te houden. Dank je !

 • irene van impe

  Ja België een rechtstaat? geloof er niet veel van, als je de rechters en justitie in dit land bekijkt.

 • Berthie Gijsen

  In België kan alles door de politici die alleen maar bezig zijn met hun zakken te vullen.