Erfgoeddag palmt vier locaties in Izegem in

Pierre Vangroenweghe in zijn schrijnwerkersmuseum.
RV Pierre Vangroenweghe in zijn schrijnwerkersmuseum.
“Tijdens Erfgoeddag, op zondag 28 april, richten we de schijnwerpers dit jaar op vakmanschap”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe. “Met Eperon d’Or, de voormalige elektriciteitscentrale, het schrijnwerkersmuseum en D’Oude Maalderij zetten vier toplocaties de deuren open.”

Eperon d’Or

In Eperon d’Or, dat die dag gratis kan bezocht worden, zijn er allerlei activiteiten die verwijzen naar het gebouw en de collectie. “Er is een workshop waarbij deelnemers een eigen smartphonehoesje in imitatieleer of echt leer kunnen maken”, weet conservator Hilde Colpaert. “Eperon d’Or zet ook borstels in de kijker. Op Erfgoeddag kunnen de bezoekers zich onder handen laten nemen door een professionele barbier die ook uitleg geeft over baardborstels, scheerkwasten of snorrenborstels.”

“Eperon d’Or heeft iets met goud en dat blijkt niet alleen uit de gevelversieringen en de luxueuze schoenen in de vitrines. Ook de naam van de industriële erfgoedsite verwijst er naar”, verduidelijkt publieksmedewerker Lieven Lamote. “Tijdens Erfgoeddag is er een workshop voor gezinnen die een wenskaartje willen bedrukken met bladgoud.”

Stadsmuseum Eperon d’Or.
Joke Couvreur Stadsmuseum Eperon d’Or.

In het museum zijn er die dag ook tal van demonstraties die het ambacht van de schoenmaker en de borstelmaker in de kijker zetten. “Tien vrijwilligers demonstreren hoe schoenen en borstels met de hand gemaakt werden. De bezoekers zullen horen en zien waar de bijnaam van de ‘pekkers’ vandaan komt. De machinevrienden, die instaan voor het onderhoud en het op punt zetten van de machines, zetten ook hun beste beentje voor en tonen hoe de borstel- en schoenmachines werken.”

Voormalige elektriciteitscentrale

Naast Eperon d’Or zet ook de voormalige elektriciteitscentrale de deuren open. “Izegem was een van de eerste steden in Vlaanderen met een eigen elektriciteitscentrale en onze stad bezit nog altijd de grootste stoommachine van het land”, weet Himpe. “Het museum ‘Stoom en Stroom’ kan gratis bezocht worden en de bezoeker kan leuke elektrische proefjes doen en de mooie collectie werkende miniatuurstoommachines bewonderen.”

De oude stoommachine werkte nog perfect.
VMD De oude stoommachine werkte nog perfect.

Schrijnwerkersmuseum

Ook het schrijnwerkersmuseum in de Onze-Lieve-Vrouwestraat is een bezoek waard. “In een voormalig koetshuis staat een schitterende collectie schrijnwerkersmateriaal en prachtige houten creaties en eigenaar Pierre Vangroenweghe demonstreert de geheimen van enkele merkwaardige houten objecten.”

Brouwerij d’Oude Maalderij

Izegem heeft duidelijk de draad van het schuimend vakmanschap weer opgenomen. D’Oude Maalderij werd in 2011 opgestart en kwam later in de Ardooisestraat en daar wordt de aloude traditie en meesterlijke kunst van het brouwen beoefend. Bezoekers kunnen er het brouwproces meemaken.

Jef Pirens ontvangt je graag in d’Oude Maalderij.
Joke Couvreur Jef Pirens ontvangt je graag in d’Oude Maalderij.

Meer info over Erfgoeddag op zondag 28 april van 10 tot 17 uur op www.eperondor.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.