Erfgoedcafé zet borstelpionier Eduard De Ryckere in de kijker

Borstelpionier Eduard De Ryckere.
Eperon d'Or Borstelpionier Eduard De Ryckere.
Het tweede Erfgoedcafé vindt plaats op woensdag 10 oktober. De Heemkundige Kring Ten Mandere, Vrienden van de Izegemse Musea en Eperon d’Or nemen samen de figuur van Eduard De Ryckere onder de loep. Nadien kunnen de deelnemers napraten bij een drankje.

Net als bij de vorige editie wordt een belangrijke figuur uit de geschiedenis van Izegem in het daglicht geplaatst. Vorig jaar kwam Eduard Dierick aan bod, als pionier van de Izegemse schoennijverheid. Dit jaar wordt de voortrekker van de Izegemse borstelnijverheid bestudeerd. De resultaten worden uit de doeken gedaan door stadsgids en bestuurslid van Ten Mandere José Naert en door conservator Hilde Colpaert.

Borstelnijverheid

Borstelbedrijf De Ryckere was meer dan honderd jaar gevestigd in de stad. Het herenhuis in cottagestijl uit 1923 in de Kasteelstraat is een stille getuige van dit eens zo bloeiende bedrijf. Dankzij Eduard De Ryckere is de borstelnijverheid definitief overgestapt van een ambachtelijke aanpak naar industrialisatie. Dat betekende ook een grote stijging van de werkgelegenheid en de welvaart in de stad. Waaraan had De Ryckere zijn succes te danken en wat betekende hij voor de ontwikkeling van de borstelnijverheid en de economie van de stad? Op deze en heel wat andere vragen geven de sprekers een antwoord. Vanaf 20.15 uur kunnen deelnemers napraten in het pop-upcafé.

De avond start om 19 uur bij Luxendi op de Nederweg 12 in Izegem. De inkom is gratis. Drankjes achteraf zijn betalend, ten voordele van de Vrienden van de Izegemse Musea. Graag vooraf inschrijven bij Eperon d’Or op 051/31.64.46 of via eperondor@izegem.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.