Eperon d'Or officieel geopend

SINDS APRIL AL 13.000 BEZOEKERS IN STADSMUSEUM

In het museum kan je de machines van vroeger bestuderen .
Joke Couvreur In het museum kan je de machines van vroeger bestuderen .
Stadsmuseum Eperon d'Or heeft dit weekend een paar duizend bezoekers over de vloer gekregen. Er waren allerlei activiteiten voorzien die de bezoekers terug naar de gouden jaren '30 flitsten. Niet toevallig de hoogdagen van de schoen- en borstelindustrie waar het museum zijn uithangsbord van maakt.

Een eerste kennismaking met het museum was het voor de meeste inwoners niet.


Eperon d'Or opende in april al de deuren, maar de officiële opening met een bijpassend feestweekend werd tot nu bewaard omdat ook Sint-Crispijn, patroonheilige van de schoenmakers, dan zijn naamdag viert. Toch konden de aanwezigen het rijkgevulde feestprogramma en de mogelijkheid om het museum gratis te bezoeken meer dan smaken. Steltenlopers en andere straattheateracts zorgden voor animatie aan het museum in het centrum, terwijl ook de Izegemse koren werden opgetrommeld om op strategische locaties thematische liedjes te zingen.


Marieke Vermeersch (32) en haar vriend Jochem Delaere (35) konden het spektakel wel smaken. "Vooral het retrosfeertje dat hier het hele weekend hing, was fantastisch", zegt het duo. "We genoten eerst van een toer door het museum en gingen daarna nog gezellig dansen op een retrobal in de spiegeltent. Een zeer mooie manier om het Izegemse erfgoed op die manier in de kijker te zetten." Aan die spiegeltent stond ook een feestdorp waar onder meer nieuwe delicatessen als het Pekkersbier en Izegems Schoentje werden verkocht. Van dat laatste taartje had bakker Kris er liefst 445 voorzien en die gingen vlot van de toonbank. "Mooi om te zien dat onze geschiedenis op die manier ook culinair verder leeft", vertelt Lotte Declerck terwijl ze het gebakje verorbert.

Reuzen verwelkomen bezoekers.
Joke Couvreur Reuzen verwelkomen bezoekers.

Groot succes

Hoeveel mensen er precies van de vele activiteiten proefden was koffiedik kijken. "Precieze cijfers hebben we niet omdat iedereen overal gratis binnen kon", vertelt erfgoed- en cultuurschepen Kurt Himpe. "Maar het staat vast dat dit feestweekend een groot succes is. Overal waar ik kom zie ik veel volk en word ik aangesproken door mensen over het fijne aanbod." Hoe het museum het voorbije half jaar ontvangen werd, kon de schepen wel staven met cijfers. "Sinds de opening hebben al meer dan 13.000 mensen kennis gemaakt met de nieuwe museumsite. Bijna 600 mensen bezochten het streekbezoekerscentrum dat zich bovenop de museumsite bevindt. Met ongeveer 6.900 individuele bezoekers en 4.900 groepsbezoekers kunnen we echt wel van een succes spreken. Ook de workshops en de erfgoedwandelingen trekken veel volk."


Sinds dit weekend beschikt het museum via www.eperondor.be ook over een gloednieuwe website. Vrijwilligersgroep 'De Vrienden van de Izegemse Musea' blijft een wezenlijk deel van het museum. "Hun activiteiten blijven dan ook een onderdeel van de nieuwe website: nieuwsbrieven en fotoverslagen zijn altijd op de museumwebsite te raadplegen", besluit de schepen.

Enkele krachtpatsers tonen hun kunstjes.
Joke Couvreur Enkele krachtpatsers tonen hun kunstjes.
Een exclusief treintje brengt je naar het museum.
Joke Couvreur Een exclusief treintje brengt je naar het museum.