Eén uur les voor 1.000 judoka's

VOORMALIG KAMPIOEN WIL VOLGENDE ZOMER BELGISCH RECORD VESTIGEN

Johan Lambrecht in de Izegemse judoclub, waar hij hoofdtrainer is.
Foto JBOR Johan Lambrecht in de Izegemse judoclub, waar hij hoofdtrainer is.
Eén uur les geven aan duizend judoka's. Dat wil Johan Lambrecht (54) volgende zomer voor elkaar krijgen in Gent. De voormalig Belgisch kampioen judo wil met die recordpoging zijn sportdiscipline promoten en de beoefenaars ervan eens in de kijker plaatsen. Ondertussen traint hij voor het WK voor Grand Masters in Amsterdam.

Johan Lambrecht stond vaak op internationale podia. Begin jaren 80 werd hij twee keer Belgisch kampioen. Hij hield ook mee de Tieltse judoclub boven de doopvont, maar maakte twee jaar geleden de overstap naar de Izegemse dojo.


Ondertussen reist hij het land af om gastseminaries te geven. Een van zijn laatste wapenfeiten was een bronzen medaille op het WK voor Grand Masters in 2011.


Het ontbreekt niet aan ambitie. "Ik wil een uur training geven aan duizend mensen uit honderd Belgische clubs en daarmee een record vestigen", licht Johan toe. "Verdeeld over alle provincies vaardigen de clubs tien judoka's uit alle leeftijdscategorieën af die de uitdaging willen aangaan. We zijn al een jaar bezig met de voorbereiding. Bedoeling is om die recordpoging op 26 augustus 2016 te organiseren. Duizend mensen plaats je niet zomaar op een grote tatami, maar we kunnen straks gelukkig terecht in de Gentse Topsporthal. We zullen judo beoefenen die terug naar de wortels van de Japanse traditie gaat: een soepelere, meer zachte vorm met eerbied voor de eeuwenoude rituelen die er mee gepaard gaan. De voorbije jaren was er een Russische variant die meer rond kracht en vechten draaide, terwijl ik net meer de techniek achter de sport wil promoten."

Ulla Werbrouck

Voor de recordpoging heeft Johan de vzw's World Sport Awards en World Judo Awards opgericht. "De mensen van Guinness World Records zijn al verwittigd. De inschrijvingen lopen vlot. We hebben zelfs oud-judoka Ulla Werbrouck en minister-president Geert Bourgeois als meter en peter kunnen strikken. De verwachtingen zijn hoopvol. Het West-Vlaamse luik is al afgesloten en volgeboekt, de andere provincies volgen vlot. Dit voorjaar vond er in de Izegemse sporthal zelfs al een uitgebreide oefensessie met tweehonderd deelnemers plaats. Ik vind het vooral belangrijk dat niet alleen topatleten - waar ook een kleine delegatie van aanwezig zal zijn - maar ook gewone judoka's van over het hele land eens in de schijnwerpers zullen staan. Ze krijgen na afloop dan ook allemaal een medaille en zullen mederecordhouder zijn."


Later wil Johan Lambrecht ook gelijkaardige recordpogingen voor andere gevechtssporten zoals karate, mixed martial arts (MMA) en taekwondo organiseren. Hij wil andere landen ook de kans geven het record te breken.

Charter

"Ik heb daarvoor al een charter opgesteld dat door diverse landen is getekend", vertelt hij enthousiast. "Of ik het dan niet jammer zou vinden dat ons Belgisch record al vlug zou sneuvelen? Eigenlijk niet. Ik heb laten vast leggen dat het record telkens met vijftig extra mensen mag worden verbeterd. Anders is het al te makkelijk om pakweg tienduizend mensen in een arena te plaatsen. Op die manier komt de sport in elk land telkens eens mooi in de kijker."

Podiumplaats

Ondertussen wenkt ook het WK Judo voor Grand Masters in Amsterdam volgende week woensdag van start.


"Ik neem wellicht voor de voorlaatste of laatste keer deel", zegt Johan. "In honderd dagen tijd heb ik er twintig kilo afgetraind om eens in de categorie van 73 kilo te kunnen deelnemen. Ik mik op een podiumplaats, maar je moet altijd oppassen voor verrassingen of tegenslagen", besluit Johan Lambrecht.