Dylan eert gesneuvelde WO I-soldaat én ouders

Dylan Casteleyn met de gedenkplaat, die nu aan het graf van de ouders van Leon Depoorter prijkt.
Foto Sam Vanacker Dylan Casteleyn met de gedenkplaat, die nu aan het graf van de ouders van Leon Depoorter prijkt.
Izegemnaar en familiekundeliefhebber Dylan Casteleyn heeft op de begraafplaats van Kortemark eer bewezen aan een gesneuvelde soldaat én diens ouders.

Aan het graf van Frederic Depoorter en Octavie Ooghe prijkt voortaan een gedenkplaat voor hun zoon Leon Depoorter. Die stierf honderd jaar geleden, op 29 september 1918, tijdens het bevrijdingsoffensief tegen de Duitsers. "Frederic Depoorter is de vader van mijn betovergrootvader", legt Dylan (29) uit. Al sinds 2012 is zorgvuldig zijn familiegeschiedenis aan het uitpluizen. Vorig jaar schreef hij zelfs een boek over Maurice Lingy, een andere voorouder van hem.


"Bijna zou dit graf verdwenen zijn, maar ik wist nog net op tijd de concessie te verlengen en knapte het helemaal op. Uiteindelijk kwam ik te weten dat Frederic en zijn tweede vrouw Octavie twee zonen aan het front hadden. Cyriel overleefde de oorlog, maar Leon is nooit teruggekomen naar hun thuis in het gehucht Markhove bij Kortemark."

Waar begraven?

"Ik ontdekte dat Leon sneuvelde tijdens een slag op het einde van de Eerste Wereldoorlog, na 46 maanden te hebben gevochten voor het vaderland. Waar hij precies begraven ligt, heb ik niet kunnen achterhalen. Heel waarschijnlijk is hij een van de onbekende soldaten op de begraafplaats van Houthulst. Ik vond dat hij - ook honderd jaar na zijn dood - alsnog een plaatsje verdiende bij zijn ouders." (SVR)