Dromen van Ten Bospark of Izegem Strand

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN IZEGEM

Het park dat bij het kasteel Blauwhuis hoort, is intussen al opengesteld voor het grote publiek.
Foto Couvreur Het park dat bij het kasteel Blauwhuis hoort, is intussen al opengesteld voor het grote publiek.
Het Blauwhuispark in Izegem is in april 2017 openbaar gemaakt, maar er blijft vraag naar meer groen op andere locaties in de stad. Er zijn meerdere mogelijkheden: van een park op het terrein van het vroegere Ten Bos tot een Izegem Strand op het einde van Wandel op de Mandel.

Sp.a wil de groene site van het vroegere Ten Bos en Maria Rustoord ombouwen tot een leeftijdsvriendelijk park. "We voorzien in voldoende rustpunten, fitnesstoestellen, een avonturenparcours voor de kinderen en ruimte voor een gezellige picknick", zegt Justine Hollevoet. Verder ziet de partij heil in een uitbreiding van het Merelbos in Emelgem en de inrichting van de groene zone in Kachtem aan de Egaalstraat. Ook N-VA droomt van een park op de Ten Bossite. "Verder leggen we de Melkmarkt opnieuw aan tot een groen plein. Op het domein van de Paters Kapucijnen langs de Roeselaarsestraat willen we een buurtgebouw, maar ook volkstuintjes, speel- en fitnesstoestellen, picknickruimte, enzovoort... Op het einde van Wandel op de Mandel, aan de Dam, toveren we het plein na de knip van de Noordkaai om tot Izegem Strand: een eigentijds ontmoetingspleintje aan het water." Balder Clarys (Groen-ViZie) kijkt naar sporthal Krekel Zuid. "Daarrond zijn er nog heel wat verloren ruimtes. Verder moeten elke wijk en elke buurt hun eigen groen plekje hebben. In nieuwe verkavelingen moet je die keuze durven maken."


Volgens CD&V is er al heel wat groen in Izegem. "Maar onze markten en straten kunnen nog beter en groener onderhouden worden", zegt Ann Van Essche. STIP wil de burger de groene plekjes laten invullen. "Maar enkel mét een duidelijk onderhoudsplan", vindt Kurt Grymonprez. Giel Seynaeve van Vlaams Belang wijst op de 'slordige' situatie aan de gedenktekens van beide Wereldoorlogen op de Melkmarkt. Geert Leenknecht van Open Vld ziet mogelijkheden voor de centrumbrug. "Die kunnen we opfleuren. Samen met de natuur- en landbouworganisaties staan we er ook voor in dat de open ruimte aan de stadsranden behouden blijft voor land- en tuinbouw. Om de teeltvrije zone tussen landbouwgronden en grachten op te vrolijken, voorzien we in een gratis en bijvriendelijk bloemenmengsel." (VDI)