Dit is dezelfde bus (want dieven haalden verfkwast boven)

TERUGGEVONDEN AUTOCAR BLIJKT OVERSCHILDERD

Het lijkt wel een spel 'zoek de verschillen', maar voor Mandel Car Toerisme is het bittere ernst. De bus is onder andere in het wit overschilderd en heeft een andere bedrijfsnaam en ander logo.
Hans Verbeke Het lijkt wel een spel 'zoek de verschillen', maar voor Mandel Car Toerisme is het bittere ernst. De bus is onder andere in het wit overschilderd en heeft een andere bedrijfsnaam en ander logo.
Vol ongeduld wacht de directie van Mandel Car Toerisme uit Izegem op het moment waarop een gestolen bus vanuit Denemarken terug naar ons land kan komen. De autocar werd midden vorige maand teruggevonden, maar is nog altijd in beslag genomen. "Bovendien is onze bus helemaal in het wit overschilderd", zegt zaakvoerder Piet Desmet.

Een chauffeur van Mandel Car Toerisme keek eind augustus raar op toen hij 's morgens in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn bus wilde ophalen. De Mercedes Tourismo bleek gestolen. De chauffeur bleef achter met de sleuteltjes. Lange tijd bleef het stil, maar halfweg oktober kreeg Piet Desmet van Mandel Car Toerisme plots goed nieuws. Bij een inval in een loods ten noorden van Kopenhagen was de bus teruggevonden. "'Mooi', dachten we", zegt Desmet. "'Eens het sporenonderzoek afgelopen is en de nodige formaliteiten vervuld zijn, kunnen we onze bus gaan ophalen'. Helaas. Was het maar zo eenvoudig. Ik stel vast dat we heel weinig informatie krijgen en dat onze bus nog altijd niet kan worden vrijgegeven, omdat het onderzoek nog loopt. Dat begrijpen we niet zo goed. Niet alleen werd onze bus teruggevonden, we hoorden ook dat een 60-jarige Servische verdachte werd opgepakt."

Hans Verbeke

Andere nummerplaten

Bij Mandel Car in Izegem rolden inmiddels wel foto's binnen van de teruggevonden bus. "Verrassende beelden", zegt Desmet. "De unieke tekening en belettering aan de zijkant zijn weggehaald, net als een vrij grote sticker van een vogel die centraal aan de bovenkant van de voorruit was gekleefd. Onze toerismebus werd professioneel overschilderd, in hagelwit. Daarna werden een nieuwe bedrijfsnaam, Planet Line, en een logo aangebracht op de zijwanden. Vooraan en achteraan waren Macedonische nummerplaten bevestigd."


De politie in Denemarken houdt voorlopig de lippen stijf op elkaar, maar het heeft er alle schijn van dat de gestolen toerismebus geen moment te vroeg werd teruggevonden. "Te oordelen aan de foto's die we kregen, stond hij helemaal klaar om versast te worden, meer dan waarschijnlijk naar het Oostblok", zegt Piet Desmet.

150.000 euro waard

Bij Mandel Car Toerisme blijven ze intussen hoopvol uitkijken naar het moment dat de bus weer in Izegem is. "Er is geen zichtbare schade aan het voertuig, is ons gezegd. De autocar, die vier jaar oud is en nog zowat 150.000 euro waard is, kan dus snel weer ingezet worden. Tenminste, als de bus weer vlot ingeschreven geraakt bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. De nummerplaat werd vlak na de diefstal immers geschrapt. Opnieuw inschrijven, nodig om een nieuwe nummerplaat te verkrijgen, kan alleen als we over het gelijkvormigheidsattest van het voertuig beschikken. Maar dat is, samen met andere boorddocumenten, verdwenen na de diefstal."

Sleutels

De bus kan voorlopig ook niet gestart worden. "We hebben de originele sleutels opgestuurd naar Denemarken, maar de politie kreeg het voertuig er niet mee aan de praat. Ook dat moet opgelost worden. En het spreekt vanzelf dat we de bus weer met ons eigen logo willen inzetten. Ook dat zal een centje kosten. De offerte om de valse stickers af te halen en de bus in een Mandel Car-jasje te stoppen, bedraagt ongeveer 3.500 euro. Niet min dus", aldus Desmet.