d'Oude Maalderij opent nog dit jaar

JEF PIRENS VINDT LOCATIE VOOR NIEUWE BROUWERIJ DANKZIJ ONZE KRANT

Jef Pirens wil nog dit jaar zijn brouwerij d'Oude Maalderij openen in deze vroegere bloemenwinkel in Emelgem.
Foto JBOR Jef Pirens wil nog dit jaar zijn brouwerij d'Oude Maalderij openen in deze vroegere bloemenwinkel in Emelgem.
Jef Pirens van de Koolskampse brouwfirma d'Oude Maalderij dient binnenkort een bouwvergunningsaanvraag in bij het Izegemse stadsbestuur. In Emelgem vond hij in de vroegere bloemenzaak Annie in de Ardooisestraat de perfecte locatie om zijn ambachtelijke brouwerij met bezoekerscentrum uit te bouwen.

In januari liet Jef Pirens ons weten dat hij op zoek was naar een locatie voor een eigen brouwerij. "Na dat artikel in de krant kreeg ik verschillende voorstellen", glundert Jef. "Eén sprong er uit. Een investeerder gaat het vroegere pand van Bloemen Annie in Emelgem kopen en wil dat aan mij verhuren. Toen ik het gebouw zag, was ik meteen overtuigd. Het heeft de perfecte uitstraling voor mijn plannen en ik moet er niet veel aan verbouwen. Het grootste werk wordt de sloop van de serre achteraan en de bouw van een nieuwe loods om te brouwen. De rest van het pand kan ik zo in gebruik nemen. Ik heb 280 vierkante meter opslagruimte, een winkel van 45 vierkante meter, een bezoekerscentrum/café van 65 vierkante meter en een keuken. Er is zelfs woonruimte zodat ik bij de brouwerij kan wonen. Alleen een sanitair blok moet ik nog installeren."

Stijging productie

Momenteel legt Pirens de laatste hand aan zijn dossier voor de vergunningsaanvraag. "Dat ging niet zo vlot omdat een stuk van de site agrarisch gebied is. Hopelijk is de bouwvergunning snel rond, want ik wil nog dit jaar verhuizen naar Emelgem. Ik zal in d'Oude Maalderij natuurlijk mijn bestaande bieren, maar ook nieuwe creaties brouwen. Maar wel zonder geur- en lawaaihinder voor de buurt. Ik wil de productie van tweehonderd hectoliter per jaar ook optrekken naar vijfhonderd hectoliter. Maar het wordt zeker geen fabriek. D'Oude Maalderij moet en zal altijd een brouwerij met een hart zijn, gedreven door passie en niet door commerce", verzekert Jef.

Toerisme

"Naar aanleiding van de opening wil ik het Qantelaarbier op de markt brengen in flesjes van 33 centiliter. Die zijn nu enkel in flessen van 75 centiliter verkrijgbaar, maar veel cafébazen vragen me om kleinere flessen. Een feestelijk moment verdient iets speciaals", vindt Pirens. "Verder staan er al samenwerkingen gepland met verschillende binnen- en buitenlandse brouwerijen om samen nieuwe creaties te brouwen. Daarnaast hecht ik ook veel belang aan het toeristisch luik van d'Oude Maalderij. Ik wil de mensen laten kennismaken met ambachtelijk brouwen en Izegem mee op de kaart zetten. d'Oude Maalderij zal elk weekend open zijn. In de week zullen bezoeken mogelijk zijn op aanvraag en ik denk ook na over lezingen. Maar wie wil, kan ook gewoon een lekker zelf gebrouwen biertje van 't vat komen drinken. Het moet een gemoedelijke plek worden waar belevenis centraal staat", besluit de brouwer. Info op www.doudemaalderij.com.