Cocaïne besteld, stenen gekregen

ZAKENMAN RISKEERT TWEE JAAR, MAAR KRIJGT MOGELIJK VRIJSPRAAK

De Izegemse zakenman kwam gisteren naar de rechtbank in Gent.
Foto Nimmegeers De Izegemse zakenman kwam gisteren naar de rechtbank in Gent.
Een 46-jarige Izegemnaar heeft zich in 2015 laten oplichten bij een drugsdeal. Hij had 200.000 euro betaald voor twintig kilogram cocaïne, maar kreeg betonblokken in de plaats. H., de zakenman uit Izegem, riskeert nu twee jaar cel voor drugshandel, maar zal vermoedelijk vrijgesproken worden.

"Dit is een bijzonder interessante zaak", klonk gisteren tijdens het proces in Gent. "Iets voor een examen op de universiteit. De vraag zou als volgt luiden: een man wil met een partner twintig kilogram cocaïne kopen. Ze hebben contact met een dealer. Het geld wordt betaald, maar wanneer de drugs overhandigd moet worden, ontploft de deal. De dealer heeft geen cocaïne mee in de wagen, maar pakketjes met stenen. Zijn de twee kopers strafbaar?"


Voor H. (46) uit Izegem is het echter geen zaak, maar harde realiteit. In 2015 sprak een zakenpartner hem aan. Of hij wilde mee investeren in een lucratieve deal. Officieel ging het over vastgoed, maar al snel werd duidelijk dat er drugs in het spel was. De twee konden voor tweehonderdduizend euro cocaïne kopen. Als die hoeveelheid bij de juiste mensen geleverd wordt, betekent dat al snel vierhonderdduizend euro winst.

Tennisclub

H. is voorzitter van de lokale tennisclub in Izegem, heeft vijf kinderen en is een onberispelijk zakenman. Met zijn bedrijven heeft hij uitstekende contacten in het profvoetbal. Zo heeft hij onder andere de loges van het Jan Breydelstadion ingericht. Met zijn huwelijk gaat het goed en het gezin komt niks tekort. Toch gaat de man in op het voorstel van zijn partner. "Het was dom, zo dom", zei hij gisteren. Hij overhandigde tweehonderdduizend aan de oplichter in een sportzak, op de terreinen van zijn tennisclub. "U zet de jeugd aan tot sporten, maar tegelijkertijd en precies daar doet u zoiets laakbaars. Bijzonder vreemd", was het parket scherp.


De dealer bleek echter een oplichter. In plaats van twintig kilogram cocaïne hadden zijn handlangers de wagen gevuld met pakketjes betonblokken. De oplichter tipte zelf de politie over een cocaïnedeal op de parking naast de E40 in Drongen. De agenten konden de wagen onderscheppen en ontdekten de stenen. Omdat er geen drugs in het spel was, stonden ze machteloos.

Vrijspraak

"H. en zijn partner moesten denken dat ik opgepakt was en dat de deal mislukt was", vertelde de oplichter gisteren. Later zouden handlangers van de oplichter H. nogmaals afzetten "om het geld van de mislukte deal te recupereren". Deze keer betaalde H. zeventigduizend euro. Later dat jaar werd de oplichter ontmaskerd. Hij riskeert nu vier jaar cel.


Maar wat met H.? "Het duo wilde wel drugs kopen, maar er is nooit drugs in het spel geweest. Enkel stenen. Wat hun intentie was, doet er niet toe. Ze zijn opgelicht, zij zijn slachtoffers. Daarom vragen we de vrijspraak", pleitte advocaat Van Steenbrugge. Nieuwsgierige rechtenstudenten kunnen het vonnis beluisteren op 15 januari in Gent.