Cabaretier Karel Declercq viert 60ste

DUBBELINTERVIEW MET KOMIEK EN ECHTGENOTE KAROLIEN DEPUYDT

Karel Declercq als onze koning, een van zijn bekendere typetjes. Zijn vrouw Karolien staat hem altijd bij tijdens optredens.
VDI Karel Declercq als onze koning, een van zijn bekendere typetjes. Zijn vrouw Karolien staat hem altijd bij tijdens optredens.
Cabaretier Karel Declercq blaast vandaag zestig kaarsjes uit. Die mijlpaal werd het voorbije weekend gevierd met een verrassingsfeestje dat zijn vrouw Karolien voor hem had georganiseerd. Dat zijn verjaardag net op Internationale Vrouwendag valt is meteen een goede reden om ook zijn vrouw eens mee in de schijnwerpers te plaatsen.

Proficiat met je zestigste verjaardag, Karel. Sta je zelf stil bij die mijlpaal in je leven?


Karel Declercq: "Ik ben er niet echt mee bezig geweest. Als het aan mij lag, liet ik het geruisloos passeren, maar dat was buiten mijn vrouw gerekend. Ze lokte me mee naar wat achteraf een nepoptreden bleek te zijn. Ik zou een show geven bij de Kubbingclub van Wevelgem, maar eens ik daar aankwam bleken er mij 27 vrienden en oud-studiegenoten met een verjaardagstaart op te wachten. Ik wist even niet wat zeggen en voor iemand met mijn beroep is dat niet evident. (lacht)."


Karolien Depuydt: "Ik was enorm zenuwachtig en vreesde dat er op voorhand iets zou uitlekken, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Voor mijn 40ste verjaardag had Karel ook eens iets gelijkaardigs gepland, maar toen had hij het draaiboek voor het feest op bed laten rondslingeren. Ik wist op voorhand alles al, maar ben lief geweest en heb me gedragen alsof alles een verrassing was."


Humor bleek al van in het prille begin van jullie relatie een factor, hé?


Karolien: "Inderdaad. Ik zag hem voor het eerst aan het werk als student tijdens een feest aan de Kulak. Hij trad er in de aula op en ik zat in het publiek. We leerden elkaar pas achteraf kennen toen een van de twee van kot verhuisde en de ander er ook bleek te wonen. Toch heeft het nog een jaar geduurd voor de vonk oversprong."


Jullie fungeren als duo. Karel voor en Karolien achter de schermen. Hoe is dat gegroeid?


Karel: "Ze is altijd mijn steun en toeverlaat geweest en ik heb enorm veel aan haar te danken. Karolien is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk mijn klankbord. Ik toets moppen bij haar af en als iets niet werkt, zegt ze dat ook eerlijk. Ze is mijn grootste fan én criticus. Dat is goed. Zonder haar zou ik niet staan waar ik nu sta."


Karolien: "Ik geef halftijds les Engels aan het VHSI in Brugge, maar daarnaast ben ik voor al zijn optredens van de partij. Ik ben chauffeur, maar ook manager en af en toe als technicus."


Wat is volgens jou het geheim van Karels succes, Karolien?


Karolien: "Hij speelt altijd in op het publiek. Dat improvisatietalent is zijn succesformule. En hij doet dat op een ontwapenende, niet-kwetsende manier. Daarom ga ik nog altijd graag mee kijken. Ik zeg zowat al zijn teksten stil mee, maar die onverwachte wendingen maken het ook voor mij telkens zeer fijn om te volgen."


Welk carrièremoment zal jullie altijd bij blijven?


Karel: Ik heb al een paar keer in gevangenissen opgetreden. Telkens een speciale ervaring. Dan vraag ik of er nog tijd is voor een liedje is. "Nog veertig jaar", glipt er dan spontaan uit. Een van de vrouwelijke gevangenen maakte ook eens verleidelijke gebaren. Toen had ik het net iets moeilijker om serieus te blijven (lacht)."


Karolien: "Ik kan enorm genieten van enkele liedjes uit Het Dementiecabaret. Net doordat hij zo'n serieus onderwerp met humor mengt, blijft dat aan de ribben plakken. Heel wat mensen hebben daar veel aan. Dat merk je telkens opnieuw. Zo'n taboe doorbreken is ook een kunst."


Zijn er tenslotte nog niet verwezenlijkte dromen?


Karolien: "Een meezingprogramma vol Vlaamse schlagers. Daar droomt hij al jaren van. Hij smokkelt telkens wel ludieke liedjes in zijn shows, maar klassiekers met gitaar én een kwinkslag op het podium brengen, dat zou eens iets helemaal anders en leuks kunnen zijn."


Karel: "Misschien moet ik toch eens werk maken van een 'Best of', al is dat niet evident. De actualiteit is soms te vluchtig, maar sommige personages blijven jaren meegaan. Denk maar aan ons stroeve koningshuis of enkele politici. De Wever is nog niet meteen weg en ook met Trump ben ik nog even zoet. Ik heb sinds kort de juiste pruik in huis."


Dus je pensioen is nog niet voor meteen?


Karel: "Ik wil nog minstens tien jaar doorgaan. Zo voel ik me nu toch. Ik doe het nog altijd met even veel goesting. Als je van je hobby je beroep kan maken, ga je niet vlug klagen, hé."

Karel tourt ook nog steeds met een ludiek jaaroverzicht.
VDI Karel tourt ook nog steeds met een ludiek jaaroverzicht.