Brexit vormt inspiratie voor nieuwste boek directeur Kunstacademie: “De plot regelmatig aangepast omdat de realiteit de fictie dreigde te overtreffen”

Wim Belaen heeft met 'Het Londens Kwartet’ zijn tweede boek af.
RV Wim Belaen heeft met 'Het Londens Kwartet’ zijn tweede boek af.
Met de aankondiging van nieuwe verkiezingen in december blijft de Brexit-soap in het Verenigd Koninkrijk maar aanslepen. Kommer en kwel voor de meesten, maar Wim Belaen wist er handig garen uit te spinnen. De directeur van de Izegemse kunstacademie Art’Iz laat de Britse politieke crisis een belangrijke rol spelen in zijn tweede boek ‘Het Londens Kwartet’.

Wim Belaen uit Wannegem-Lede is naast professioneel klarinettist, dirigent en directeur van de Izegemse kunstacademie ook een echte anglofiel. “Ik volg alles uit het Verenigd Koninkrijk op de voet en dus ook verwikkelingen rond de Brexit”, zegt hij. “Toen ik twee jaar geleden aan mijn tweede boek begon te werken, was al bekend dat het land uit de Europese Unie wilde stappen, maar stond het nog niet vast hoe dat zou gebeuren. Ik vond het wel een boeiende setting voor het boek en besloot dat thema op de achtergrond te laten meespelen.”

Ontvoerd

En zo gebeurt het dat in ‘Het Londens Kwartet’ twee topministers in volle Brexit-tijd ontvoerd worden. “Pers en inlichtingendiensten gaan op zoek naar de waarheid, maar staan voor een raadsel”, legt Wim uit. “Ondertussen maakt een geheime organisatie zich klaar om de macht over te nemen. Vier mensen trekken aan de touwtjes en deinzen voor niets of niemand terug.”

Het verhaal borduurt voor op ‘Het Venetiaans Concerto’, het eerste boek van Wim dat in 2017 uitkwam. Dezelfde personages komen terug aan bod, waaronder journalist Max Brunelli, zijn verloofde Natalie Silva en topdiplomaat Lord Percy Ashdown. “Ik heb er de Brexit goed in kunnen verweven”, vertelt Wim. “Zo mag Max in opdracht van de BBC een reportage rond de Brexit draaien en is Lord Percy er op diplomatiek niveau ook mee bezig. Een ding staat vast: ook in de wereld van mijn boek raakt de Brexit maar niet opgelost", lacht Wim. 

De duistere machten in mijn boek maken van de Brexit gebruik om hun eigen sinistere plan uit te kunnen voeren

Wim Belaen, auteur ‘Het Londens Kwartet’

“Ik heb tijdens het schrijven de plot geregeld moeten aanpassen omdat de realiteit de fictie soms dreigde te overstijgen. Zo had ik al geschreven over de harde grens met Noord-Ierland lang voor het op de onderhandelingstafel van de Britten kwam. Ik heb het verhaal wel zo geschreven dat de Brexit als een soort behangpapier over het boek hangt, maar ze is niet allesbepalend. Het zou geen verschil voor de plot maken moesten ze er nu uitkomen of niet. De duistere machten in mijn boek maken gewoon van de Brexit gebruik om hun eigen sinistere plan uit te kunnen voeren.”

Deadline verschoven

Dat Wims boek nu uitkomt, net op een moment dat de Brexit-gekte hoge toppen scheert, is eerder toeval. “Normaal moesten de Britten al in maart 2019 uit de EU gestapt zijn, maar de realiteit heeft me ingehaald. Pas later was er sprake van een nieuwe poging tot Brexit rond deze tijd, maar ondertussen is ook die deadline al verschoven. Op dat vlak hebben de Britten me wel een dienst bewezen. Hoe meer ze aan het knoeien waren in het parlement, hoe meer er over gepraat werd. Dan bestaat de kans natuurlijk dat mijn boek net iets harder opvalt. Mooi meegenomen, maar dat was zeker niet het uitgangspunt.”

Trilogie

Nu zijn tweede boek uit is, gaat Wim niet op zijn lauweren rusten. “Ik zou er graag een trilogie van maken”, besluit hij. “Ik heb het geluk gehad dat mijn eerste boek zo goed onthaald is, waardoor ik van uitgeverij Houtekiet al vlug groen licht kreeg voor dit vervolg. Het derde deel pikt de draad op in 2020 en 2021. Ik ben bezig me de ruwe schetsen, plotuitlijning en locaties. Ik ben benieuwd of de Brexit tegen dan wél opgelost is.”

Wim is op zaterdag 9 november om 16 uur ook op de Antwerpse Boekenbeurs te vinden. Daar zal hij zijn boek signeren op stand 401 van Veen Bosch & Keuning Uitgevers België. De adviesprijs voor ‘Het Londens Kwartet’ is 21,99 euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.