Brandoefening in Sint-Jozefscollege was meteen de laatste voor Rudy Corteville, die straks afzwaait

Druk overleg aan de commandopost tijdens de oefening in het Sint-Jozefscollege.
Hans Verbeke Druk overleg aan de commandopost tijdens de oefening in het Sint-Jozefscollege.
De Izegemse blussers werkten zich vrijdagavond uit de naad tijdens een vrij grote oefening, in het Sint-Jozefscollege dit keer. Er was zogezegd brand en er moest iemand geëvacueerd worden op de vierde verdieping. Maar voor Rudy Corteville was het na 40 jaar dienst bij de brandweer ook zijn laatste oefening. Hij werd getrakteerd op een lading schuim. Blusschuim, welteverstaan.

Na een conflict met een leerkracht stichtte een leerling van het Sint-Jozefscollege brand in een klaslokaal op de vierde verdieping. Zo las het scenario van de brandoefening die vrijdagavond op het programma stond in de school in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan. Tijdens de ‘interventie’ bleek plots dat de leerling ook nog op een tweede plek brand had gesticht in de school. De dubbele insteek zorgde voor een extra dimensie in de aanpak van de interventie. Goeie communicatie, deskundig overleg en flexibiliteit waren sleutelwoorden. Aan de oefening namen ook flink wat leden van de jeugdbrandweer deel, als figurant.

Met de ladderwagen werd een 'slachtoffer' geëvacueerd op de vierde verdieping.
Hans Verbeke Met de ladderwagen werd een 'slachtoffer' geëvacueerd op de vierde verdieping.

Afscheid van Rudy

Na afloop van de oefening hadden enkele pompiers nog een extraatje in petto voor Rudy Corteville. Hij zwaait binnenkort af bij de brandweer, na een carrière van veertig jaar. Met een smoesje werd de man tot bij de neergelaten korf van de ladderwagen gelokt, waarna hij uit het niets werd getrakteerd op een flinke voorraad blusschuim. Corteville werd even een witte brandweerman maar met gewoon bluswater werd dat nadien weer ongedaan gemaakt. Hij kon de verrassing wel smaken. Of zijn collega’s nog iets in hun schild voeren voor zijn afscheid, de komende weken, is niet bekend.

De afscheidnemende Rudy Corteville, net voor hij werd getrakteerd op een flinke voorraad blusschuim.
Hans Verbeke De afscheidnemende Rudy Corteville, net voor hij werd getrakteerd op een flinke voorraad blusschuim.
De afscheidnemende Rudy Corteville (centraal en moeilijk zichtbaar) wordt getrakteerd op een flinke voorraad blusschuim.
Hans Verbeke De afscheidnemende Rudy Corteville (centraal en moeilijk zichtbaar) wordt getrakteerd op een flinke voorraad blusschuim.
Met gewoon bluswater werd Rudy Corteville nadien weer proper gespoten.
Hans Verbeke Met gewoon bluswater werd Rudy Corteville nadien weer proper gespoten.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.