Borstelpionier Eduard De Ryckere krijgt gedenkplaat aan zijn graf

Onthulling van de herdenkingsplaat aan het graf van borstelpionier Eduard De Ryckere.
Joke Couvreur Onthulling van de herdenkingsplaat aan het graf van borstelpionier Eduard De Ryckere.
De Vrienden van de Izegemse Musea hebben donderdagavond een gedenkplaat gehangen aan het graf van borstelfabrikant Eduard De Ryckere. Daarmee plaatsen ze voor de tweede keer een belangrijke figuur uit de lokale geschiedenis in de schijnwerpers. Eerder deden ze al hetzelfde voor schoenpionier Eduard Dierick.

Beide mannen leefden in de negentiende eeuw en hebben elkaar vermoedelijk gekend. De Ryckere was 22 jaar jonger. “Het familiebedrijf De Ryckere kende een snel stijgende ontwikkeling waarbij Eduard de leiding nam en zich uiteindelijk afscheurde om een eigen bedrijf te runnen”, vertelt conservator Hilde Colpaert van Eperon d’Or. “Hij kende vooral succes dankzij de ingebruikname van plantaardige vezels om borstels te maken. Tot dan werden borstels alleen van dierlijke haren gemaakt. De plantaardige vezels vanuit Latijns-Amerika waren veel goedkoper materiaal en dus waren ook de borstels veel goedkoper. Bovendien waren ze - volgens de commentaren van de Nationale Industrietentoonstelling van 1847 – “toch van heel goede kwaliteit”.

De herdenkingsplaat aan het graf van Eduard De Ryckere.
Joke Couvreur De herdenkingsplaat aan het graf van Eduard De Ryckere.

“Eduard de Ryckere was ook sociaal geëngageerd als zaakvoerder. Hij liet huisjes bouwen die hij verhuurde aan zijn werknemers zodat ze zelfstandig konden wonen. Uiteindelijk werden hij en zijn familie een soort grootgrondbezitters binnen de stad.”

De gedenkplaat prijkt voortaan op het graf van De Ryckere op het kerkhof tussen de Nederweg en Roeselaarsestraat.

Borstelpionier Eduard De Ryckere.
Eperon d'Or Borstelpionier Eduard De Ryckere.
Onthulling van de herdenkingsplaat aan het graf van Eduard De Ryckere.
Joke Couvreur Onthulling van de herdenkingsplaat aan het graf van Eduard De Ryckere.
Kunstenaar Willy Cauwelier en José Naert.
Joke Couvreur Kunstenaar Willy Cauwelier en José Naert.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.