Blauwhuispark officieel geopend

Zaterdag werd een groen lint doorgeknipt bij de opening van het openbare park.
Foto Sam Vanacker Zaterdag werd een groen lint doorgeknipt bij de opening van het openbare park.
Izegem heeft er een toeristische troef van formaat bij. De poorten van het uitgestrekte park van kasteel Blauwhuis in het hart van de stad zwaaiden afgelopen weekend namelijk voor het eerst open voor het grote publiek. Iedereen die dat wil, kan voortaan terecht in het openbare Blauwhuispark, terwijl er in mei ook nog eens een nieuwe horecazaak opent in de Orangerie van het kasteel.

Na het traditionele lintjesknippen zaterdagochtend stoven de kinderen van de eerste bezoekers het domein op, want als openingsgeschenkje had het stadsbestuur her en der geschenkzakjes verstopt in het struikgewas. Ook Arthur (8) en z'n grootvader Filip Balcaen (36) waren erbij. "Fantastisch", zegt Filip. "Vroeger geraakte je hier enkel binnen tijdens huwelijken, maar nu kunnen we dagelijks van de natuur komen genieten. Een enorme meerwaarde voor Izegem."

Schietlappen

Gepensioneerd slager Herman Loosveld (70) loopt in z'n eentje zichtbaar te mijmeren door het park. "Nee, voor mij is het zeker niet de eerste keer dat ik hier rondloop, al ben ik nu meer op mijn gemak dan in mijn kindertijd." Herman vertelt hoe hij als kind regelmatig eens over 'den draad' kroop. "Toen ik een jaar of acht was hadden mijn ouders hiernaast een slagerij. Als er een vriendje kwam spelen gebeurde het wel eens dat we op avontuur gingen", knipoogt Herman. "We kropen over de draad met onze schietlappen (katapulten, red.) en gingen op jacht naar vogels of stalen fazanteneieren. Kwajongensstreken. Akkoord, het mocht niet maar dat maakte het uiteraard des te spannender. Nooit hebben ze ons betrapt. Vandaag zijn we zestig jaar later en eindelijk kan ik hier zomaar vrij rondwandelen zonder een draai (een klap, red.) rond mijn oren te riskeren. Als dat niet mooi is."

Vossen en reigers

Belhamels zoals Herman en z'n vriendjes buiten beschouwing gelaten, is het bos ten noorden van het park de laatste honderd jaar relatief ongestoord gebleven. "In het noordelijke deel zitten zo'n dertig reigernesten in de bomen", weet natuurliefhebber Nico Vanhoutte van de technische dienst. Hij en z'n collega's zijn wekenlang in de weer geweest om het park op te knappen voor de bezoekers. Ze herstelden afsluitingen, renoveerden de brug en namen de zitbankjes onder handen. "Behalve de reigers hebben we zelfs twee bewoonde vossenburchten in het bos, maar gelukkig is dat deel nog steeds afgesloten voor wandelaars. Vanzelfsprekend ben ik blij dat iedereen mag komen genieten van het park, maar dat moet met respect voor de natuur gebeuren."

Cocktails op terras

In de loop van mei opent er in de vrijstaande orangerie van het kasteel een gloednieuwe horecazaak. Izegemnaar Tom Vandeweghe, de bezieler van ontwerp- en interieurbureau Domo Arrigato, richtte samen met vennoot Naomi Lievens de firma Baba Yaga op en zal instaan voor de uitbating van de zaak.

"Veel kan ik nu nog niet lossen over het concept, maar volgende week maandag beginnen we met de inrichting", aldus Tom. "Sowieso gaan we behalve een ruime selectie cocktails ook hapjes en zoetigheden aanbieden, waarbij we een beroep doen op streekproducten en samenwerken met bestaande Izegemse zaken." Wat er tenslotte met het kasteel zelf zal gebeuren is voorlopig onduidelijk. "Er worden verschillende pistes bekeken", zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA), die in z'n nopjes is met het openstellen van het park. "Ik heb al de hele week zo'n beetje een schoolreisgevoel. Eerst dat anticiperen, beetje teasen via de sociale media en dan nu samen het kasteel bewonderen. Fantastisch dat we deze groene long van 10 hectare eindelijk aan de Izegemnaars kunnen geven." Het park is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang. Bezoekers kunnen behalve via de hoofdingang ook via de Kasteelstraat en via het wandel- en fietspad dat begint aan de brandweerkazerne in de Dirk Martenslaan het domein bereiken.