Blauwhuispark krijgt camerabewaking na vandalisme en inbraken

Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens aan een van de camera's in het park.
Valentijn Dumoulein Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens aan een van de camera's in het park.
Na het Izegemse centrum, sportdomein Krekel-Zuid en het openluchtzwembad duiken er nu ook camera’s op aan het Blauwhuispark. De stad plaatst na meerdere gevallen van vandalisme en enkele inbraken in de orangerie vier camera’s, die het hele park in de gaten moeten houden.

Het park bij kasteel Blauwhuis opende drie jaar geleden zijn deuren voor het grote publiek. Dankzij een overeenkomst met de eigenaars van het kasteel werd het omliggende domein openbaar en was er plots tien hectare extra natuur toegankelijk voor alle inwoners. “Het eerste jaar bleef het relatief kalm in het park, maar de voorbije maanden hebben we meermaals meldingen van vandalisme moeten vaststellen”, vertellen schepen van Groen Caroline Maertens en burgemeester Bert Maertens (N-VA). “Het ging dan vooral om opzettelijke schade aan het kasteelgebouw of de orangerie, maar ook aan de zitbanken en het boothuisje achteraan het domein. Er is vorige zomer ook twee keer ingebroken in de orangerie, waar pop-upbar Den Hof huist. Daarom moesten we maatregelen nemen. We plaatsen op vier strategische plaatsen camera’s met nachtvisie op palen die het hele park monitoren.”

Het Blauwhuispark krijgt er camera's bij.
Valentijn Dumoulein Het Blauwhuispark krijgt er camera's bij.

Afschrikeffect

De eerste camera staat aan de ingang van het park aan de Gentseheirweg, de tweede aan de voorkant van kasteel Blauwhuis en ter hoogte van de orangerie komen er nog twee bij. “Met deze camera’s willen we vooral preventief werken”, vertelt de schepen. “Wie kwaad in de zin heeft, wordt door zo’n camera afgeschrikt. Dat is eerder al bewezen aan ons buurtgebouw Molenwiek op de Bosmolens, waar sinds de plaatsing van een camera geen overlast meer is. Het gaat om een investering van tienduizend euro. Niet min, maar het is nodig.”

De camerabeelden worden bewaard op de ICT-dienst van het stadhuis en niet bij de politie. “Die focust zich met 14 camera’s in het centrum op openbaar domein, in onder andere de Marktstraat, op de Grote Markt, Korenmarkt en aan het station”, verduidelijkt de burgemeester. “Daarnaast hebben we camera’s in eigen beheer op ons eigen domeinen. Zo hebben we er ook nog staan op sportdomein Krekel-Zuid, aan het openluchtzwembad, het kerkhof in de Reperstraat en Molenwiek. De beelden houden we zelf bij.”

Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens aan een van de camera's in het park.
Valentijn Dumoulein Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens aan een van de camera's in het park.

Isotopia en Tuin & Sfeer

De camerabewaking komt er net op tijd voor een druk weekend in het park. Zondag vinden stadsfestival Isotopia en plantenbeurs Tuin & Sfeer plaats. Marnix Oosterlinck van de Vlaamse Vasteplantenvereniging is alvast blij dat de camera’s een extra oogje in het zeil houden. “Op een van onze vorige edities kregen we de nacht voor ons evenement bezoek van een vandaal die schade toebracht aan enkele van onze standjes”, zegt hij. “Met deze bewaking voelen we ons alvast een stuk veiliger, al betekent het ook dat we een deel van ons gelegenheidscafé een beetje zullen moeten verplaatsen. Maar dat hebben we er voor over.”

Sociale controle

Behalve met de camera’s wil de stad extra sociale controle door op bepaalde plaatsen de struiken in te korten, zodat de zichtbaarheid van op de wandelpaden beter wordt.

Op termijn komt er ook nog een extra camera aan het Tilloplein, een speelpleintje aan de Meensestraat. “We merken dat bij pas aangeplante bloemen of struiken in een mum van tijd weer verdwijnen”, zegt schepen Caroline Maertens. “Daarom zien we ons genoodzaakt om ook daar een camera te plaatsen.”

Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens aan een van de camera's in het park.
Valentijn Dumoulein Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens aan een van de camera's in het park.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.