Batjes starten met 1.000 gratis pintjes

UNIZO LOKT BEZOEKERS MET BIER VAN BROUWERIJ 'T ALTERNATIEF

De Unizo-leden toosten op de opening van de Batjes met het biertje van 't Alternatief.
VDI De Unizo-leden toosten op de opening van de Batjes met het biertje van 't Alternatief.
Unizo opent komende vrijdag de Batjes met 1.000 gratis biertjes van brouwerij 't Alternatief. Bekende snor Paul Berlamont pakt op zaterdag opnieuw uit met een stunt, deze keer het WK Savatteskieten (pantoffelgooien). Ook het Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten wordt opnieuw georganiseerd.

Nog een jaartje en de Batjes mogen hun gouden jubileum vieren, maar voor het zover is wacht op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni de 49ste editie van de braderie waar je bij tal van kraampjes koopjes kan doen. Het startschot geven gebeurt straks in stijl. "We willen iedereen samenbrengen om de start van de Batjes te vieren", vertellen Danny Glorie en Viviane Deleu van Unizo. "Daarom vertrekt er op vrijdag om 19 uur aan café Lagaar een stoet onder begeleiding van het ludieke orkest de Toapegeraapte. Die trekt naar het Bad Zwischenhanplein in de Baron de Pélichystraat. Daar willen we met iedereen klinken op een succesvolle editie en dus delen we er 1.000 gratis biertjes van de Izegemse brouwerij 't Alternatief uit. Een beetje naar analogie met het Vat van Rodenbach tijdens de Roeselaarse Batjes, maar dan uiteraard op Izegemse maat en dus wat kleinschaliger. We hopen op die manier op vrijdagavond al heel wat mensen naar het centrum te lokken."

Piv Huvluv

Op zaterdag is er al de vierde editie van het Vlaams Kampioenschap voor Straatmuzikanten. Wat in 2014 nog voorzichtig begon als een experiment om wat meer leven in de Batjes te stoppen, is vandaag uitgegroeid tot een vaste waarde. "De inschrijvingen lopen vlot binnen en nu al is zeker dat het niveau van de deelnemende muzikanten bijzonder hoog is", aldus Danny. "De jury staat dit jaar onder leiding van comedian Piv Huvluv. Tussen 14.30 en 18.30 uur brengen een tiental muzikanten of bands het beste van zichzelf op verschillende plaatsen in de stad. Om 18.30 uur vindt de finale plaats en die verhuist dit jaar naar het Bad Zwischenahnplein."

Geen strijkijzers

Een ander, iets ludieker kampioenschap, mogen we wederom verwachten van volksfiguur Paul Berlamont. Na het WK schoonmoederslingeren, behawerpen, omgekeerd vogelpieken en buikglijden, pakt hij op zaterdag uit met een WK 'Savatteskieten', ofwel pantoffelgooien. "Eerst wilde ik het WK Strijkijzerzetting organiseren, naar het voorbeeld van een vinkenzetting, maar het blijkt dat een strijkijzer dat lawaai altijd maakt als je het rechtop zet. Je merkt: ik strijk nooit. (lacht) Daarom grijp ik terug naar een succesformule: savatteskieten. Wie voetbalt, durft bij een harde trap al eens zijn schoen te verliezen. Nu is dat de bedoeling en we zullen zien hoever de verste schoen vliegt." Daarnaast is er op zondag om 14 uur opnieuw een Solex- en Vintage Mobylette Criterium aan de Lagaar.

Biergarten

Verder is er opnieuw heel wat straatanimatie, met onder andere het Brussels straatorkest Zieverair Orchestra, de reuzeninsecten van Insectara, de Fanfakids, steltenlopers en ballonclowns. Op de Wijngaardparking is er voor de tweede keer een Batjes Biergarten in Duitse stijl, met een concert van Die Original Dorfsmusikanten. In de Roeselaarsestraat is er de Vedettenparade van Autoparts Stekelorum met concerten van Michael Lanzo, Danny Fabry, Filip D'Haeze, de Pitaboys, Leah Bien en Johny Montero. Op de Melkmarkt komt een Europees dorp met kraampjes van de vijf partnersteden.