Al 81 bezwaren tegen bomenkap College

SCHOOL WIL 10 OUDE EXEMPLAREN IN BINNENTUIN VELLEN

Bij de muur van de binnentuin zouden volgens de school enkele bomen gekapt moeten worden.
VDI Bij de muur van de binnentuin zouden volgens de school enkele bomen gekapt moeten worden.
De middelbare school Prizma Campus College heeft een aanvraag ingediend om tien van de zestien bomen in de binnentuin te kappen. De plannen stuiten op heel wat verzet. Bij de stad liepen liefst 81 bezwaren binnen. De school zegt dat de onderhoudswerken noodzakelijk zijn.

Hoe oud de binnentuin van de school precies is, weet niemand. Schattingen lopen uiteen, sommigen zeggen 75 jaar oud, anderen 100. Vroeger werd de tuin vooral door leraars gebruikt. Vandaag mogen leerlingen er nu en dan de speeltijd doorbrengen. In het verleden vonden al meerdere snoeibeurten plaats, maar nu wil de school ook tien van de zestien bomen vellen en eventueel rooien. "Het gaat om een grote onderhoudsbeurt, zodat we ook in de toekomst nog van dit mooie park kunnen genieten", vertelt directeur Ann Manhaeve. "Het klopt dat we enkele bomen ook willen verwijderen, maar die bomen zijn ziek of ze staan volgens ons te dicht bij de straatkant en muur en vormen dus op termijn een gevaar."

De binnentuin is tussen de 75 en 100 jaar oud.
VDI De binnentuin is tussen de 75 en 100 jaar oud.

Waardevolle beuken

De plannen vallen niet in goede aarde, want bij de stad kwamen liefst 81 bezwaren binnen. Ook oud-leraar Lucien Vandenbroucke trok aan de alarmbel. "Ik strijd puur voor het behoud van groen. Het is geen persoonlijke vete", reageert hij. "De aanvraag is heel stuntelig en heel onduidelijk opgesteld. Daar kan je alle kanten mee uit. De bomen brengen bovendien de veiligheid niet in gevaar. Deze groene long vernietigen is een aanslag plegen op de gezondheid van omwonenden. Er staan ook twee waardevolle beuken. De school wil die grondig bijsnoeien, maar ook dat kan een versnelde dood betekenen. Om over de waardevolle lindes, de apeverdrietboom (slangenden, nvdr) en de venijnbomen nog maar te zwijgen. Ik sta niet alleen, want ook Natuurpunt en heel wat buren hebben bezwaar aangetekend."

Specialisten

De school is geschrokken van de commotie. "We willen deze groene long zeker niet kwijt, maar dan zijn onderhoudswerken op tijd en stond noodzakelijk", nuanceert de directrice. "Bij onze controle werd rekening gehouden met veiligheid en stabiliteit, maar het spreekt voor zich dat we ons zullen neerleggen bij het besluit van specialisten, die overigens al eens langs geweest zijn. Als blijkt dat we enkel mogen snoeien, dan zullen we dat uiteraard respecteren."

Boomcomité

De stad stuurde inderdaad al het bomencomité, bestaande uit twee specialisten uit de milieuraad, op controle. "Uit onze eerste vaststellingen blijkt dat drie bomen ziek zijn, één met reuzenzwam, twee met bloedingsziekte, en dat een kap noodzakelijk is", vertelt Pieter Vandevoorde. "Voor de andere bomen lijkt vellen of rooien ons niet meteen aan de orde en dat advies zullen we ook aan de stad overmaken, al hebben we ook aangeraden om nog eens professionele boomverzorgers een kijkje te laten nemen."


Milieuschepen Nadia Staes (sp.a) bevestigt de procedure. "We hebben akte genomen van de bezwaren die werden ingediend, maar nemen pas eind november een beslissing in het schepencollege."