Afbraak Centrumbrug lijkt nog ver weg

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN IZEGEM

De meeste partijen vinden dat de centrumbrug beter ingekort wordt. Maar is het financieel haalbaar?
Foto Couvreur De meeste partijen vinden dat de centrumbrug beter ingekort wordt. Maar is het financieel haalbaar?
De plannen voor een nieuwe stationsomgeving liggen klaar, maar het blijft wachten op geld van externe partners. De kans lijkt klein dat het financiële plaatje rond komt. Jammer, want de Centrumbrug zou ingekort worden en de Korenmarkt zou weer een plein worden. Ook een knip in de Noordkaai ligt op tafel. Wat vinden de partijen?

Zonder budgetten van externe partners zal het stationsproject niet van de grond komen. De kans dat het financiële plaatje rond komt, is klein. "De brug blijft inderdaad de komende jaren ongetwijfeld waar ze is", aldus huidig burgemeester Bert Maertens (N-VA). "We besteden onze middelen beter in andere projecten die de stad fundamenteel veranderen en verbeteren. De Noordkaai kan in de toekomst geknipt worden. Aan het kanaal en Wandel op de Mandel kan er dan een mooi plein aan het water komen. En fietsbruggen tot op de Centrumbrug. Maar die werken kunnen alleen beginnen als de Baronstraat eenmaal is heraangelegd. Normaal gezien gebeurt dat de volgende bestuursperiode."


Sp.a is geen fan van de brug en blijft ervan overtuigd dat het centrum er mooier zou uitzien met een tunnel onder het spoor . "Zo maken we alvast de Grote Markt, Korenmarkt en Melkmarkt opnieuw leefbaarder", vindt lijsttrekker Justine Hollevoet. "Toch kunnen we er niet van onderuit dat een dergelijk project heel veel geld kost en dat we dat als stadsbestuur niet alleen aankunnen. De volgende legislatuur blijven we dus verder partners en subsidies zoeken."

Mobiliteitsplan

Kurt Grymonprez (STIP) en Balder Clarys (Groen-ViZie) zien meer heil in een groter mobiliteitsplan. "De laatste zes jaar is wat dat betreft weinig gebeurd", vindt Grymonprez. "De Korenmarkt moet sowieso opgewaardeerd worden. De knip in de Noordkaai mag er ook komen. Dat zou minder zwaar verkeer betekenen voor de Prinsessestraat." Balder Clarys sluit zich daar bij aan. "Elke Izegemnaar moet zich vlot en veilig kunnen verplaatsen. Wij gaan nieuwe fietspaden aanleggen en waar nodig zullen we voetpaden onder handen nemen. Meer fietsers betekent een leefbaarder en gezonder Izegem. We gaan ook voor een autoluw centrum. Doorgaand verkeer heeft er geen plaats."

Brug moet blijven

Open Vld wil de Centrumbrug niet weg. "Maar als andere partijen er een punt van willen maken, zullen we garanties vragen over de mobiliteit", zegt Geert Leenknecht. "Wij zijn ook geen voorstander van een knip in de Noordkaai. Het is een aanlokkelijk idee, maar het zal in de omliggende straten voor meer verkeersdruk zorgen."


Ann Van Essche (CD&V) ziet voordelen in het inkorten van de Centrumbrug. "We krijgen zo een verkeersluwere Nieuwstraat, plaats op de Korenmarkt voor terrassen, handelaars, groen én een evenementenplein extra. We streven naar veiliger schoolomgevingen. De knip in de Noordkaai moet ook kaderen in een breder geheel van mobiliteit rond de Vijfwegenstraat, Baronstraat en Dam. Daarvoor is een mobiliteitsstudie zeker nodig."

Referendum

Vlaams Belang wil een referendum over de Centrumbrug. "Dan horen we tenminste de stem van de Izegemnaar", vindt Giel Seynaeve. "We zijn ons bewust van de problemen met de Centrumbrug. Maar wat zijn de alternatieven? Alle verkeer afleiden via de Dirk Martenslaan langs één van de grootste scholen van Izegem? Dan via de Baronielaan?" (VDI)