91 bezoekers bowlingzaak ziek: schuld ligt bij medewerkster slager

Dominique Leroy, de uitbater van Bowling Stones, toont de brief van het voedselagentschap, waaruit blijkt dat hem geen schuld treft.
Foto Hans Verbeke Dominique Leroy, de uitbater van Bowling Stones, toont de brief van het voedselagentschap, waaruit blijkt dat hem geen schuld treft.
Dominique Leroy is er niet voor verantwoordelijk dat 91 bezoekers van zijn bowlingzaak Stones ziek werden. Dat heeft het federaal voedselagentschap hem laten weten. De schuld ligt bij de slager, wiens medewerkster buikloop had toen ze het vlees voor de bowlingzaak bereidde.

Het norovirus kreeg een vrijgeleide om in de tweede helft van oktober toe te slaan onder de bezoekers van de Izegemse bowlingzaak Stones. Een grote groep thuisverpleegsters van het Wit-Gele Kruis, een voetbalploeg, oud-leerlingen van een school en een familie van 18 mensen aten er besmet grillvlees. 91 mensen werden ziek, twee onder hen moesten zelfs even in het ziekenhuis worden opgenomen. Terwijl het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, zocht naar de oorzaak van de massale ziekte, liet uitbater Dominique Leroy zijn zaak professioneel reinigen tot in het kleinste hoekje. Uit analyse bleek het grillvlees de boosdoener. Dat was klaargemaakt door een medewerkster van de slager. Zij was zelf besmet met het norovirus, schrijft het FAVV nu in een brief naar Leroy. "Met de rauwkost en de frietjes, waarvoor wij zelf instaan bij de maaltijd, was niks verkeerd", zegt de uitbater, die snel voor een andere vleesleverancier koos. "De intensieve reiniging van het gebouw en de hele inboedel bleken voldoende om het virus te bannen. Gelukkig maar. Zo konden we de schade beperken." Leroy is nu een tevreden man. "Het was een nare ervaring, maar we zijn blij dat ons geen schuld treft. Ook al omdat het Wit-Gele Kruis bezig is met na te gaan hoe het de kosten kan recupereren die gemaakt werden om extra personeel in te schakelen, nadat het plots met zowat 50 zieke medewerkers geconfronteerd werd." (VHS)