90.000 euro boete voor illegale lozing afvalwater

De zaakvoerder van slachthuis Verbist in Izegem heeft fikse boetes en vier maanden cel met uitstel gekregen nadat zijn bedrijf illegaal afvalwater dumpte. De feiten speelden zich begin 2015 af in Oosterzele, op een boerderij waar het slachthuis zelf runderen kweekt. Te veel runderen, zo bleek uit een controle: 642 in plaats van 566, het maximaal aantal toegelaten dieren.


Daarnaast pompte de bedrijfsleider meer grondwater op dan toegestaan en loosde hij bovendien afvalwater in het grondwater. Bepaalde mestsappen kwamen zo terecht in de Bavegemse beek in Oosterzele.


Zware feiten, oordeelde de rechter. Die gaf de zaakvoerder 30.000 euro boete, samen met de voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Daarbovenop komt nog eens 60.000 euro boete voor de bvba.


"Het afvoeren van de meststoffen veroorzaakte onherstelbare schade. De zaakvoerder mag zich niet zomaar ongestraft boven de wet stellen en enkel de economische voordelen najagen", klinkt het vonnis. Het slachthuis kreeg eerder (lichtere) boetes voor gelijkaardige inbreuken. De procureur stelde voor om een dwangsom in te voeren om het herstel te laten naleven, maar de rechtbank ging daar niet op in. (SVDA)