"Ze zeggen dat acteren in mijn bloed zit"

CHIEL (11) SCHITTERT IN VLAAMSE FILM 'CARGO'

Op het filmfestival van Oostende mocht Chiel ook met de hele crew op de rode loper.
Florian Van Eenoo photonews Op het filmfestival van Oostende mocht Chiel ook met de hele crew op de rode loper.
Acteurs Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele krijgen in de nieuwe Vlaamse film 'Cargo' het gezelschap van de 11-jarige Chiel Vande Vyvere uit Izegem. De energieke knaap maakt er zijn filmdebuut en speelt Vico, de zoon van een van drie broers uit dezelfde vissersfamilie.

Bevergem-regisseur Gilles Coulier is met 'Cargo' aan zijn eerste langspeelfilm toe en maakt er net als in zijn gelauwerde Canvas-reeks een West-Vlaams onderonsje van. We volgen er het wedervaren van drie broers die na de dood van hun vader op zee hun vissersbedrijf proberen te redden van de ondergang. Vico, gespeeld door Chiel, maakt al de familiale conflicten die daarop volgen van heel dichtbij mee. "Veel lachen komt er in de film inderdaad niet voor", vertelt de jongen. "Het is een drama en ik moest vooral oefenen op mijn bezorgde blik of dromerig in de verte kunnen staren. Dat was de eerste goede raad die ik op de set mee kreeg: mijn lach leren inhouden. Gelukkig kon ik veel opsteken van acteurs als Sam (Louwyck, zijn filmpapa - nvdr.) en Wim. Tijdens het wachten kon ik veel met hen spelen."

Chiel aan het werk in de film, samen met acteurs Sebastien Dewaele, Sam Louwyck en Wim Willaert.
Cargo Chiel aan het werk in de film, samen met acteurs Sebastien Dewaele, Sam Louwyck en Wim Willaert.

500 kinderen

Chiel werd gekozen uit een groep van bijna 500 kinderen "Blijkbaar was er een oproep voor acteurs in de krant verschenen, maar wij hoorden daar pas later van", aldus Chiel. "Later zou de crew ook komen filmen in mijn school Koninklijk Werk Ibis in Oostende, waar ik tijdens de week op internaat zit. Zo kwam ik met hen in contact. Blijkbaar wisten ze al vlak na mijn auditie dat de rol van Vico ideaal voor mij zou zijn. Ik heb ADHD en ben altijd al heel expressief geweest. Niet dat er ik ooit van droomde acteur te zijn, maar ik doe dat wel graag. Het filmen zelf was een fantastische ervaring. Tussen februari en maart 2016 kreeg ik twintig dagen vrij op school om me op de film te kunnen focussen."

Chiel met zijn papa Chris, die er ooit zelf van droomde om acteur te worden.
VDI Chiel met zijn papa Chris, die er ooit zelf van droomde om acteur te worden.

Zeeziek

Het contact met zijn medeacteurs en de crew verliep zeer vlot.


"Het zijn leuke gasten waar ik veel aan gehad heb", zegt de jongen. "Ze zeggen dat acteren in mijn bloed zit. Een ongelofelijk compliment en daar ben ik wel fier op. Toch verliep niet alles even vlot. Bij de opnames met een vissersboot tijdens een storm op zee werd ik zeeziek. Ik was gelukkig niet de enige, want ook regisseur Gilles hing al vlug over de reling omdat hij moest kotsen (lacht). Daarna kregen we gelukkig een bandje dat we moesten aandoen tegen zeeziekte."

Trotse papa

Papa Chris Vande Vyvere is alvast trots op zijn zoon.


"Ik droomde er als kind zelf van om te acteren en nu heeft Chiel zelf die droom waargemaakt. Fantastisch gewoon."


Ondertussen heeft de film er een succesvolle première op het Filmfestival van Oostende op zitten. "Mee op de rode loper mogen en met al die media-aandacht erbij, dat was geweldig", vertelt Chiel. "Ik heb de smaak dan ook te pakken en hoop dat ik nog eens mag acteren. Wie weet komt er een vervolg."


'Cargo' draait vanaf woensdag in de bioscoop.