"We vertrouwen elkaar door en door"

JEUGDVRIENDEN SCHITTEREN IN MUSICAL 'THE SOUND OF MUSIC'

Willem en Friedel als Rolf en Liesl in The Sound of Music.
Foto RV Willem en Friedel als Rolf en Liesl in The Sound of Music.
Ze zijn al vrienden sinds hun jeugd en ook op het podium vormen Friedel Declercq en Willem Dekiere een gouden duo. Vanaf dit weekend schitteren ze in de musical The Sound of Music in de Kortrijkse Stadsschouwburg. Opvallend: ze worden steeds meer gecast als koppel, maar ze zijn het niét.

Het musicalverhaal van de zeven kinderen van de familie Von Trapp die met hun vader en gouvernante Maria tijdens de oorlog Oostenrijk willen ontvluchten, is wereldberoemd. De versie van het Koninklijk Kortrijks Lyrisch Toneel en de Roeselaarse regisseur Carlos 'Carloconi' De Coene' volgt dat in grote lijnen, maar alles is in een hedendaags jasje gestopt. "Alles speelt zich af in de moderne tijd, wat de musical meteen een fris tintje geeft", vertelt Friedel, die als Liesl de oudste Von Trapp-dochter speelt. "Die nieuwe invalshoek zorgt er alvast voor dat het geen kopie van het origineel is en dat zorgt voor een mooie uitdaging voor de acteurs."


Friedel krijgt op het podium het gezelschap van Willem Dekiere, die soldaat én grote liefde Rolf speelt. "Dat zorgt voor een interessant innerlijk conflict", vertelt hij. "Want in mijn rol zie ik haar graag, maar anderzijds ben ik in de ogen van die familie ook de verrader."

Droom musical

Het duo is samen gecast en dat hoeft niet te verbazen. "We leerden elkaar op 13-jarige leeftijd in de muziekschool kennen en zijn sindsdien de beste vrienden", vertelt Friedel. "Toen al droomden we ervan om in musicals mee te doen en we hebben het geluk die gemeenschappelijke droom samen te kunnen waarmaken. We volgden reeds een professionele zangopleiding bij Studio 100, stonden in musicals als Hello Dolly en Jan Zonder Vrees en volgend jaar wacht ons de hoofdrollen in de nieuwe productie Beauty and the Beast van de Lichterveldse Burgersgilde. Het feit dat we elkaar goed kennen zorgt ervoor dat we elkaar op het podium door en door vertrouwen. Dat weten sommige producenten onderhand en dus worden we geregeld samen gecast."

Geen koppel

Toch zijn Friedel en Willem in het echte leven geen koppel. "We krijgen die vraag vaak, maar het is niet zo", zegt Willem. "Na een hele reeks voorstellingen had een andere acteur nog steeds niet door dat we geen koppel waren en die schrok daar merkbaar van. Als we dat uitleggen, krijgen we meteen erna te horen dat we dan wel broer en zus moeten zijn. (lacht) "Samen spelen voelt perfect normaal aan, maar de klik die we op het podium hebben, vertaalt zich niet naar het echte leven. Voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld."


In de cast van The Sound of Music zitten ook andere acteurs uit Izegem, waaronder Sarah Simoens en Evva Lefever. Hen aan het werk zien kan op zondag 7, 14 of 21 oktober om 14.45 uur. Kaarten via www.kltkortrijk.be.