"Voorstelling om nooit meer te vergeten"

Karel Declercq wil het taboe rond dementie doorbreken.
Foto VDI Karel Declercq wil het taboe rond dementie doorbreken.
Cabaretier Karel Declercq pakt op de Gentse Feesten uit met een nieuwe show over dementie. Geen evident thema, maar hij schuwt de uitdaging niet. Dit keer geen bekende typetjes, wel humoristische tips om mensen beter met de ziekte te laten omgaan. "Ik wil het taboe doorbreken", zegt Declercq, die zijn inspiratie onder meer haalde bij zijn eigen moeder.

De voorstellingen van Karel Declercq zijn vaak een snelvuur aan actuele grappen, maar voor zijn nieuwste show vond hij inspiratie in familiekring. "Mijn ondertussen overleden moeder Lucienne had een lichte vorm van dementie, al kon ze dat camoufleren met haar slimheid", zegt Karel. "Ik kon jarenlang zien wat er dan in een mens omgaat. Het viel me toen al op dat mensen dementie vaak betuttelend benaderen. En dat terwijl patiënten vaak ook nog heldere momenten hebben en zelfstandig kunnen functioneren. Humor kan misschien een sleutel zijn voor een betere omgang met dementie. Ik ging aan de slag en het resultaat is Het Dementiecabaret, waarin ik ludieke tips geef over omgaan met vergeetachtigheid."


Een onderwerp als dementie humoristisch benaderen lijkt geen evidentie, maar Karel ziet er een meerwaarde in. "Eén op drie mensen komt ooit met dementie in contact en dan merk je al snel dat velen bang zijn om erover te praten. Daarom heb ik tien ludieke geboden in het leven geroepen. Via een reeks fictieve situaties toon ik aan dat je demente mensen niet moet pamperen of testen. Daar doe je niemand een plezier mee. Het wordt een voorstelling om nooit te vergeten (lacht). Het onderwerp is ook handig, want nu ben ik zelf niet verplicht mijn teksten van buiten te leren. Het is een soort running gag, maar het ene moment zal ik ze opdiepen met een spiekbriefje, de andere keer met een pancarte en er is zelfs een souffleur."


Naast dementie kaart Karel ook 'vergeten' in de bredere zin van het woord aan. "Soms is het handig om zaken te vergeten, als het problemen zijn. Of denk maar aan vergeetachtigheid in de politiek ,wat we vroeger zagen met Augusta en nu opnieuw met Optima. Ik heb ook een lied geschreven over drinken om te vergeten. Er komen dus allerlei facetten aan bod."

Taboe doorbreken

Voor zijn show ging de cabaretier bij een reeks experts ten rade. "Ik werk samen met Foton, het Expertisecentrum Dementie in Brugge en Dementievriendelijk Gent. Zij gaven me de nodige tips en feedback. Ik nam ook ruim de tijd om met mensen met dementie te praten. De respons was goed. Ik wil niet alleen een avond plezier brengen, maar de mensen ook iets bijbrengen. Ik wil taboedoorbrekend werken. Iedereen kan hier van leren, niet alleen verzorgenden, familieleden en dementerenden zelf. Tot op de Gentse Feesten, als de mensen niet vergeten te komen!", knipoogt hij.


Het Dementiecabaret gaat op zondag 17 juli om 17.30 uur in première in het François Laurentinstituut in de Onderstraat 10 in Gent. Op zondag 24 april is er een extra voorstelling en later dit jaar gaat Karel op tournee door het land.


Tickets via 09/233.77.88.