"Uitstervend beroep in ere houden"

DIETER DE CRAEMER (32) ÉÉN VAN DE ZELDZAME KRUIDENIERS AAN HUIS

Dieter De Craemer bij zijn shoppingcar waarmee hij aan huis levert.
Foto Joke Couvreur Dieter De Craemer bij zijn shoppingcar waarmee hij aan huis levert.
Hier en daar komt de melkboer nog met wat extra's aan huis, maar een kruidenier die tot op je stoep groenten en fruit levert wordt steeds zeldzamer. Het is dan ook des te opmerkelijker dat Dieter De Craemer als relatieve nieuwkomer per dag zo'n 150 gezinnen bedient. Sinds kort rijdt hij ook rond in Izegem en Sint-Eloois-Winkel.

Dieter woont tegenwoordig met zijn vriendin in Lendelede, maar is uit Ieper afkomstig en nam daar enkele jaren geleden de kruideniersdienst aan huis van zijn ouders over. Die heet nog steeds AD Homeshopping, naar pioniers Anja en Danny. "Een eerbetoon omdat ik hun mooi beroep mag verder zetten", glimlacht Dieter.

"Veel mensen schrikken er van dat zo'n jonge kerel op pad is met hun boodschappen. Het zijn vooral mensen die officieel zelfs al op pensioen zijn die nog met dergelijke wagens rondrijden. Vaak zijn dat oudere melkboeren of handelaars, maar je merkt echt wel dat het beroep aan het uitsterven is. Zeker nu supermarkten het via internet makkelijk maken bestellingen te plaatsen. Zelf ondervind ik daar gek genoeg weinig tot geen concurrentie van. Driekwart van mijn clienteel zijn oudere of minder mobiele mensen, maar een kwart bestaat wel nog uit jongere gezinnen waarvan de beide ouders werken en dus weinig of geen tijd meer hebben voor boodschappen."

Groot aanbod

Dieter brengt vooral groenten en fruit, maar ook een selectie zuivel en charcuterie naar zijn klanten. "Daarnaast heb ik ook een kleiner aanbod met poetsproducten en allerlei dergelijke handige spullen", zegt hij.

"Ik ben Ieper begonnen en kon zo mijn werkgebied naar Izegem en Sint-Eloois-Winkel uitbreiden. Ik zet nu ook stilaan voet aan grond in Meulebeke, waar iemand anders gestopt is en ik het kan overnemen. Ook in Kortrijk en Harelbeke ben ik een dag per week, maar daar heb ik opmerkelijk minder klanten. In een grotere stad is het altijd makkelijker om aan verse producten te raken. Er is wel meer en meer vraag naar. Ik vertrek om 6 uur 's ochtends en ben vaak maar om 21.30 uur thuis. Per dag probeer ik zo'n 150 klanten te bezoeken. Dan schiet er niet altijd veel tijd voor een babbel meer over, maar op zaterdag ga ik dan eens langs bij wat goede klanten voor een potje koffie."

Trouwe klanten

Katrien Degezelle (64) en haar moeder Simonne Buyse (95) zijn trouwe klanten. "Ik had indertijd kinderverlamming en zit daardoor al het gros van mijn leven in een rolstoel", vertelt Katrien. "Mijn moeder is te oud om mobiel te zijn, maar gelukkig kunnen we rekenen op Dieter. Er is weliswaar Familiehulp, maar die kunnen ook niet alles halen. Dankzij hem hebben we verse producten in huis. Veel oudere handelaars zijn er al mee opgehouden, maar dankzij hem kunnen we nog steeds vers eten in huis halen."

Dieter zelf blijft ambitieus. "Ik wil mijn werkterrein nog meer uitbreiden en hoop dat ik op die manier iets dat bijna verdwenen is toch nog een beetje in ere kan houden", besluit hij. Dieter is te bereiken op 0499/841518.