"Nooit uit de mode geraakt"

CABARETIER KAREL DECLERCQ BRENGT HOOGTEPUNTEN UIT CARRIÈRE IN JAAROVERZICHT

De Izegemse cabaretier staat eind dit jaar voor de drieduizendste keer op de planken. De speldjes op de kaart duiden aan waar Karel Declercq de voorbije jaren heeft opgetreden.
VDI De Izegemse cabaretier staat eind dit jaar voor de drieduizendste keer op de planken. De speldjes op de kaart duiden aan waar Karel Declercq de voorbije jaren heeft opgetreden.
Izegemnaar Karel Declercq staat eind dit jaar voor de drieduizendste keer op de planken. Reden genoeg voor de cabaretier om terug te blikken op zijn 35-jarige carrière. Daarin neemt hij de actualiteit op de korrel en blijft ook de succesformule van imitaties en satirische liedjes overeind.

Karel deed zijn eerste podiumervaring in 1979 op in een KSA-lokaal. Toen nog als uit de hand gelopen grap en met vrienden als toeschouwers, tegenwoordig voor een groot publiek en over het hele land. Hij treedt op in theaterzalen en feesttenten, maar ook op bedrijfsfeestjes en openluchtpodia. Vooral zijn vele persiflages op de kopstukken uit de nationale politiek en leden van het koningshuis blijven bij. "Al gaat het uiteraard verder dan dat", zegt Karel. "Ik breng een mix van imitatie, typetjes, zang en parodie en dat is iets wat het publiek nog steeds kan smaken. Het kantelpunt kwam er toen ik in 1990 voltijds cabaretier werd. Tot dan was het meer een hobby die ik in combinatie met mijn job als assistent in de logica aan de KU Leuven uitvoerde. In dat jaar gaf ik mijn eerste ludieke jaaroverzicht en dat ben ik blijven doen. Het programma groeide gaandeweg. Zo ben ik met liedjes begonnen toen ik na een talentenjacht een plaatopname won. Het is een constante in mijn werk gebleven."

De Izegemse cabaretier steekt in zijn shows geregeld de draak met het koningshuis of met nationale politici, zoals Bart Dewever en Yves Leterme.
Jos Bogaerts De Izegemse cabaretier steekt in zijn shows geregeld de draak met het koningshuis of met nationale politici, zoals Bart Dewever en Yves Leterme.

Blauwe Michel

Die liedjes zijn vaak een onder melodie verpakte milde vorm van kritiek op de maatschappij of een satirische kijk op een bekend persoon. Enkele recente worpen uit zijn repertoire zijn het GAS-boetelied en het lied dat hij schreef voor koning Filip. Karels laatste wapenfeit is de single Blauwe Michel, een ludieke ode aan premier Charles Michel. "Dat nummer breng ik dit najaar in mijn zaalshow Brave Little Belgium, maar ik wil de single ook persoonlijk bij hem afgeven", zegt Karel. "Afwachten of het lukt, maar in het verleden hapten wijlen Wilfried Martens en Europees president Herman Van Rompuy wel al toe toen ik een lied over hen schreef. Zij konden er smakelijk om lachen."

JVK

Interactie

Op 28 december speelt Karel zijn drieduizendste optreden in Brakel. Naar aanleiding van die mijlpaal, toert hij dit najaar onder de noemer 'Karel 3.000'. Naast materiaal uit zijn show Brave Little Belgium, brengt hij dit keer ook een reeks hoogtepunten uit zijn carrière. "Mijn parodie op de vroegere koning Albert, die in de twee landstalen de bevolking toespreekt, komt zeker aan bod", gaat Karel verder. "Ook de vele premiers die ons land heeft gehad, passeren de revue. Van Vanden Boeynants en Verhofstadt tot Leterme en Di Rupo."


Vooral de interactie met het publiek draagt de cabaretier hoog in het vaandel. "Een van de leukste ervaringen deed ik in Oostende op. Normaal heb ik verkleed als Di Rupo een act met een buikspreekpop van Bart De Wever, maar die was ik die dag vergeten. Op de eerste rij zat een iets gezettere man en ik heb hem spontaan gevraagd die pop te spelen. Hij stemde daar meteen mee in en het publiek lag plat van het lachen. Sindsdien haal ik altijd iemand uit het publiek en blijft de pop thuis."

Veelzijdigheid

Dat Karel na al die jaren nog altijd een goed gevulde agenda heeft, wijt hij aan zijn veelzijdigheid. "Je ziet vaak dat bepaalde comedians plots aan de top komen te staan, maar enkele jaren later zakken ze weg in de anonimiteit. Ik heb het geluk dat ik geen hoge pieken of dalen heb gekend, maar ben ook nooit uit de mode geraakt. Ik kijk er dan ook niet op neer om naar een bepaalde uithoek van het land voor een optreden te rijden. Niets is me te min. Ik pas me ook aan mijn publiek aan. Voor speciale gelegenheden laat ik me informeren over de mensen in de zaal, zodat ik een programma op hun maat kan maken. Dat draagt bij tot het geheim van het succes."