"Chemokuren werden me te zwaar"

BAKKER IGNACE SLUIT NA 38 JAAR NOODGEDWONGEN DE DEUREN WEGENS ZIEKTE

Bakker Ignace Declercq (58) heeft woensdag zijn laatste brood gebakken. Door darmkanker moet hij ermee stoppen. "We pendelen voortaan tussen ons land en Tenerife", vertelt Stefaan, die nog heel wat chemokuren moet ondergaan.

Ignace kreeg tijdens zijn laatste shift in zijn bakkerij in de Baron de Pélichystraat nauwelijks rust. Na een hele nacht kneden en achter de oven staan, hoopte hij overdag nog even een hazenslaapje te doen, maar dat was buiten zijn tientallen trouwe klanten gerekend. "Het was een overrompeling", vertelt Ignace moe, maar tevreden. "Ze zeggen altijd dat je nooit te veel op voorhand mag laten weten dat je ermee stopt omdat de omzet dan zou dalen. Bij ons was er net een omgekeerd effect merkbaar. De voorbije twee maanden was het razend druk. Alsof iedereen nog een laatste keer brood wou kopen voor het te laat was. De rekken waren rond 17 uur dan ook zo goed als leeg en dat hadden we bijna nog nooit gezien."

Tegenslagen

Bijna veertig jaar zorgden Ignace en zijn vrouw Rita voor het dagelijks brood van heel wat mensen. "Na een opleiding van twee jaar kreeg ik op mijn twintigste de kans deze bakkerij over te nemen", blikt Ignace terug. "Het was een hectisch begin. Ik huurde twee jaar, maar toen kwam er een openbare verkoop. Een collega-bakker met slechte bedoelingen bleef maar tegen me opbieden zodat het bedrag enorm opliep. We waren dat een jaar later amper te boven gekomen en toen ontplofte onze oven. Een reeks tegenslagen en zware kosten op rij, maar we hebben alles overleefd. Door altijd zwaar te werken. Dat was de enige optie. We werkten zes dagen op zeven, maar op mijn wekelijkse sluitingsdag bleef ik ook het ziekenhuis, de rusthuizen en scholen bevoorraden. Zwaar werk, maar we hebben het altijd met plezier gedaan. Zelfs toen ik een nieuwe knie nodig had, stond ik in geen tijd weer te bakken. We hebben uiteraard tal van mooie momenten gekend, zoals het contact met de klanten, het bakken van een huwelijkstaart voor mijn zus of de Vlaamse artiesten die voor mijn deur kwamen optreden tijdens de Batjes."

Darmkanker

"Twee jaar geleden kreeg ik te horen dat ik darmkanker had", gaat Ignace verder. "Aanvankelijk zag ik het nog zitten om door te gaan en de eerste behandelingen heb ik goed doorstaan, maar het werd me stilaan toch te zwaar. Mijn schoonzoon Tom, die in Beitem een bakkerij uitbaat, sprong geregeld bij, maar uiteindelijk houdt het ergens op. Over enkele jaren zou ik toch met pensioen gaan, maar nu de dokter me verteld heeft dat de ziekte stabiel is, hebben we besloten wat kalmer aan te doen. We vertrekken binnenkort voor drie maanden naar Tenerife om er wat tot rust te komen. De bakkerswoning staat ook te koop. We hebben er nog even aan gedacht om de zaak over te laten, maar alles is verouderd en de meeste bakkers staan niet te trappelen om iets over te nemen. Het is mooi geweest en nu rest ons tijd om op adem te komen."

Ignace en zijn vrouw Rita sluiten na 38 jaar hun bakkerij.
VDI Ignace en zijn vrouw Rita sluiten na 38 jaar hun bakkerij.