VIDEO. Mauro (11) ontwerpt robot die uitrekent of je genoeg water hebt gedronken

Mauro met zijn zelfontworpen drinkrobot Amigo.
VDI Mauro met zijn zelfontworpen drinkrobot Amigo.
Hij is amper 11 jaar maar Mauro Druwel heeft met drinkrobot Amigo een uitvinding gemaakt die kinderen moet helpen genoeg water per dag te drinken. Aanleiding voor zijn creatie was een krantenartikel waarin stond te lezen dat 9 op 10 kinderen te weinig water drinken.

“Ik schrok toch van dat cijfer”, zegt Mauro. “ Het zette me aan het denken en zo ben ik op het idee gekomen om een drinkrobot te ontwerpen. Hij berekent elke dag hoeveel water je moet drinken. Dat gebeurt aan de hand van mijn gewicht, de buitentemperatuur en of ik die dag al dan niet sportactiviteiten heb. Dat laatste haalt Amigo uit mijn Google Agenda.Op basis daarvan rekent hij uit hoeveel ik nog moet drinken en toont hij via een schermpje of ik dringend water bij moet nemen of niet. Om mij als voorbeeld te nemen: ik weeg dertig kilogram, het was vrijdag 9 graden en ik had geen extra sportactiviteiten. Dat betekent dat ik in de loop van de dag 1.700 milliliter water moest drinken.”

3D-duim

Slaagt Mauro daarin, dan kleurt de robot groen. Dreigt hij dat doel niet te halen, dan kleurt de robot rood. “Een teken dat hij verdrietig is”, verduidelijkt Mauro. “Daarnaast heb ik in RSL op Post ook een duim door een 3D-printer laten maken en die wijst naar beneden als ik niet voldoende drink. Is dat het geval, dan volstaat het een kan water op Amigo te plaatsen. Hij heeft een weegsensor en weet zo hoeveel water er in mijn kan zit. Dat drink ik dan op, waarna hij terug groen kleurt. Wat ik daarbovenop kan doen is een frisdrankje of melkdoosje drinken en via de app invoeren dat ik extra vloeistof heb ingenomen. Daar houdt hij dan ook rekening mee.”

Om al die zaken te berekenen, kon Mauro beroep doen op specialisten. “We zijn naar mijn huisarts geweest en we hebben daar gevraagd waar we overal rekening mee moeten houden om de ideale drinkhoeveelheid te berekenen”, zegt de jonge bolleboos. “Die verwijs ons door naar een kinderarts die gespecialiseerd is in de nieren en zo zijn we aan al die info geraakt. Die hebben we in de drinkrobot en in een applicatie voor de iPad verwerkt.”

Prijs in Technopolis

Mauro heeft een klein jaar aan zijn drinkrobot gewerkt. Het voorbije weekend toonde hij hem voor het eerst op een talentenshow voor jonge uitvinders in Technopolis in Mechelen. “Ik heb er zelfs een prijs mee gewonnen”, glundert hij. “Dit weekend toon ik Amigo op de Maker Fair in Gent. Ik ben al sinds het eerste leerjaar geinteresseerd in programmeren. Eerst leerde ik allerlei trucjes op CoderDojo, workshops voor kinderen die spelenderwijs met techniek leren omgaan. Daarna gebruikte ik het internet om steeds meer te weten te komen. Vorig jaar ontwikkelde ik ook al een robot, maar dan eentje die WC-papier brengt als je op het toilet zit en de rollen zijn op. Lieven Scheire heeft me toen een prijs gegeven voor origineelste ontwerp.”

App rond suikerziekte

Mauro zit nog vol ideeën voor nieuwe ontwerpen. “Zo ben ik al een eindje bezig met het maken van een applicatie voor een vriend die suikerziekte heeft. Die zou dan permanent aan zijn arm bevestigd zijn en laten weten wanneer zijn limiet bereikt is en hij snelle suikers moet innemen. Nu gebruikt hij nog een aparte machine waarmee hij telkens zijn arm moet scannen, maar met mijn app zou het vlugger moeten gaan”, besluit de pientere jongen.

Meer creaties van Mauro kan je vinden ophttp://mauro.siren.be/

Mauro met zijn zelfontworpen drinkrobot Amigo.
VDI Mauro met zijn zelfontworpen drinkrobot Amigo.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herbert Verbeeck

  Goe bezig!!

 • Catherine MISTIAEN

  Proficiat!

 • lut vanhyfte

  Bravo slim kind! Men begint immers pas te voelen dat nieren er ernstig aan toe zijn wanneer ze al voor 70% beschadiging opliepen.

 • Carette PLettinck

  Knap van de jongen .. uitvindingsrijk genoeg . Maar denk nu echt niet om van deze robot gebruik te maken .. ik weet wanneer mijn lichaam genoeg of niet genoeg water heeft gehad ..

 • Nicolas Van Hoecke

  Slimme jongen. Keep it up!