VIDEO. Asielzoekers helpen sneeuw ruimen in Ingelmunster: “Blij dat ik iets kan terugdoen voor opvang”

Oproep van gemeente werpt vruchten af

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In het West-Vlaamse Ingelmunster kregen de gemeentediensten deze ochtend de hulp van een groepje asielzoekers bij het sneeuwruimen.

“Toen het vorige week voor de eerste keer sneeuwde, kregen we veel oproepen van inwoners binnen met de vraag om hun stoep sneeuwvrij te komen maken”, vertelt schepen van Openbare Werken Jan Rosseel (N-VA). 

“Tegelijkertijd kregen we van verschillende vluchtelingen die in onze gemeente verblijven de vraag of ze niet ergens een handje konden toesteken. We hebben dat op het schepencollege besproken en vonden dat er wel een goede ‘match’ kon zijn.”

Ahmed Al Ahmad uit Syrië en Zerimariam Fesfay uit Eritrea (rechts) hielpen enthousiast mee sneeuw ruimen.
Joke Couvreur Ahmed Al Ahmad uit Syrië en Zerimariam Fesfay uit Eritrea (rechts) hielpen enthousiast mee sneeuw ruimen.

“Toen we gisteren vernamen dat het vandaag ging sneeuwen, hebben we bij onze 22 asielzoekers een oproep gelanceerd. Wie zin had om mee sneeuw te komen ruimen, was welkom. In het begin wisten we niet goed wat de respons zou zijn, maar uiteindelijk zijn er toch vijf mensen opgedaagd om mee te helpen. Zo’n initiatief moet traag groeien, dus ik ben hier zeker tevreden mee.”

De vrijwilligers ruimden sneeuw op de centrumparking achter het Sociaal Huis, trokken dan naar het Marktplein en daarna ging het nog naar minder mobiele inwoners wiens stoep ze sneeuwvrij maakten.

Een groepje enthousiaste asielzoekers kwam deze ochtend sneeuw ruimen op het Marktplein en de centrumparking in Ingelmunster.
Joke Couvreur Een groepje enthousiaste asielzoekers kwam deze ochtend sneeuw ruimen op het Marktplein en de centrumparking in Ingelmunster.

“Eerste sneeuw ooit”

Vluchteling Zerimariam Fefay (40) ontvluchtte het door oorlog getroffen Eritrea en kreeg een voorlopig plaatsje in een Lokaal Opvanginitiatief (LOI) in Ingelmunster toegewezen. Hij was de eerste die zich aanmeldde om mee sneeuw te ruimen. 

“Ik ben blij dat ik iets kan doen voor de mensen die me hier tijdelijk opvangen”, vertelt hij. “Bovendien is het de eerste keer in mijn leven dat ik sneeuw zie. Het is voor mij een ongelofelijke ervaring. Ik geniet van de vlokken, maar ben blij dat ik tegelijkertijd ook mijn medemens kan helpen.”

 Zerimariam Fesfay uit Eritrea hielp een handje mee.
Joke Couvreur Zerimariam Fesfay uit Eritrea hielp een handje mee.

Ook Abu Salah Yahya uit Palestina kwam mee sneeuw scheppen. “We zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen”, vertelt hij. “Door sneeuw te ruimen maken we de straten voor iedereen veiliger. Het is ook niet alleen maar werk. We hebben na het werk eens wat sneeuwballen naar elkaar gegooid en een sneeuwman gemaakt. Ik vind het leuk dat we op die manier iets terug voor Ingelmunster kunnen doen.”

Ingelmunster wil het initiatief op regelmatige basis herhalen. “Het is een win-winsituatie voor beide partijen. We zien dat die mensen er gelukkig van worden om iets nuttigs te kunnen doen. Er zijn veel clichés rond asielzoekers, maar de werklust zit er bij deze mensen zeker in. We denken er ook over na een ‘sneeuwtelefoon’ in te voeren, waarbij mensen die te oud of minder mobiel zien een beroep op ons kunnen doen. Dan zou het interessant zijn om ook dan weer een beroep op die mensen te kunnen doen.”

Ondertussen denkt de gemeente ook na over ander vrijwilligerswerk.“In de zomer kunnen ze bijvoorbeeld mee helpen onkruid wieden of het gras afmaaien. Mogelijkheden genoeg. De reacties zijn positief van beide kanten, dus we zien hier zeker nog toekomst in”, besluit schepen Jan Rosseel.

Een groepje enthousiaste asielzoekers kwam deze ochtend sneeuw ruimen op het Marktplein en de centrumparking in Ingelmunster
Joke Couvreur Een groepje enthousiaste asielzoekers kwam deze ochtend sneeuw ruimen op het Marktplein en de centrumparking in Ingelmunster
Een groepje enthousiaste asielzoekers kwam deze ochtend sneeuw ruimen op het Marktplein en de centrumparking in Ingelmunster.
Joke Couvreur Een groepje enthousiaste asielzoekers kwam deze ochtend sneeuw ruimen op het Marktplein en de centrumparking in Ingelmunster.
Ook schepen van Openbare Werken Jan Rosseel stak een handje toe.
Joke Couvreur Ook schepen van Openbare Werken Jan Rosseel stak een handje toe.22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Werner Gielis

  proficiat en nu nog wachten op het verplichte helpen van de vele anderen waaronder ook de trekkers van leeflonen en dergelijke, zodat ze ten minste iets kunnen terugdoen voor de maatschappij die hen onderhoud

 • Martine Rochtus

  Is dat zo een wereldschokkend nieuws ..dit is toch normaal

 • Marc Vandebroek

  Toch niet meer dan normaal

 • Jan Van den Berg

  Laat eens ons rasechte Vlamingen ook dit werk doen die van het systeem profiteren en niet willen werken , en zo zijn er veel.

 • luc Pickavet

  In oostenrijk zijn alle werklozen verplicht dit te doen,zonder extra's ,soms een druppel van de bewoner