Vernieuwd Maria Rustoord na veertien jaar afgewerkt

De kamers zijn ruimer geworden.
VDI De kamers zijn ruimer geworden.
Na veertien jaar werken is het Maria Rustoord helemaal afgewerkt. Bisschop Lode Aerts opent het vernieuwde woonzorgcentrum vandaag officieel.

"In 1998 werd beslist om het toenmalige rusthuis te renoveren en om te bouwen tot een modern zorgcentrum", blikt algemeen directeur Geert Declerck terug. "Tussen 2003 en nu werd de omvang van ons huis verdubbeld van 6.000 m² tot 12.000 m². Eerst kwam er een nieuwbouwvleugel met daarbijhorend Centrum voor Dagverzorging. Daarna volgde de herinrichting van de bestaande kamers. Meerpersoonskamers maakten plaats voor eenpersoonskamers. Vervolgens werden de hoofdingang, de onthaalbalie en het landschapsbureau van de dienst Administratie vernieuwd en werden ook een nieuw cafetaria, grootkeuken en kinélokaal gebouwd."


De laatste jaren spitsten de werken zich vooral toe op de verdere uitbreiding op vlak van dementiezorg. "Er kwamen beveiligde wooneenheden bij voor mensen met dementie", vertelt hoofd zorg Sabine Lampaert. "In 2016 werden 45 nieuwe persoonskamers in gebruik genomen. In april vorig jaar opende ook een tweede dagcentrum, specifiek voor mensen met dementie. Daarin inbegrepen zit een grote polyvalente ontmoetingsruimte, die op een afgesloten binnentuin uitkijkt. Straks komen er ook heel wat huisdieren en een moestuin voor de bewoners bij."


De capaciteit groeide de voorbije jaren van 130 naar 180 woongelegenheden. In de nieuwe binnentuin staat een kunstwerk van Koen Eeckhout. Nu zondag kan het grote publiek de vernieuwingen ontdekken tijdens een opendeurdag van 14 tot 17 uur. (VDI)

De vleugel voor mensen met dementie is een van de laatste realisaties. Op foto zien we hoofdverpleegkunde Bjorn Verscheure, hoofd bewonerszorg Sabine Lampaert en directeur Ronny Corneillie.
VDI De vleugel voor mensen met dementie is een van de laatste realisaties. Op foto zien we hoofdverpleegkunde Bjorn Verscheure, hoofd bewonerszorg Sabine Lampaert en directeur Ronny Corneillie.