Tweede muziekschool door gebrek aan brug

ART'IZ OPENT EXTRA FILIAAL AAN ANDERE KANT VAN KANAAL

Art'Iz-directeur Wim Belaen en de waarnemend directeur van de OLV-school hebben een akkoord over het gebruik van de lokalen voor de muziek- en woordafdeling.
Foto VDI Art'Iz-directeur Wim Belaen en de waarnemend directeur van de OLV-school hebben een akkoord over het gebruik van de lokalen voor de muziek- en woordafdeling.
De muziek- en woordafdeling van Kunstacademie Art'Iz zal bij de start van het nieuwe schooljaar over twee filialen beschikken, aan beide kanten van het kanaal. Oorzaak? De bouw van de nieuwe brug zal nog 2,5 jaar duren en in die tijd wil de academie toch een aanbod voor de jeugd aan de kant van het station kunnen presenteren.

De oude Dorpsbrug ging afgelopen weekend tegen de vlakte. Ondertussen zijn de werken voor een nieuwe en hogere brug begonnen, maar die zullen tot oktober 2019 duren. Leerlingen van de muziekacademie, die deel uitmaakt van de Izegemse kunstacademie Art'Iz, konden tot nu toe terecht in de gebouwen van de Gemeenteschool in de Schoolstraat. Omdat heel wat mensen uit de stationsbuurt, aan de andere kant van het kanaal, plots een grotere omleiding moeten volgen, komt de academie nu met een aparte oplossing.

Experiment

"We merken al een tijdje dat de leerlingen uit de stationsbuurt hier niet vlot raken", vertelt Art'Iz-directeur Wim Belaen. "We waren al langer aan het overwegen een extra filiaal te openen, maar nu de gemeente door het verdwijnen van de brug letterlijk in twee is gesplitst, vonden we dit het ideale moment om dat uit te testen. Daarom starten we in september met lessen vanuit lokalen in de OLV-school, op de hoek van de Onze-Lieve-Vrouwstraat en Hendrik Consciencestraat. Kinderen vanaf het derde leerjaar kunnen er lessen muziekinitiatie, algemene muzikale vorming, groepsmusiceren en algemene verbale vorming volgen. Als dit experiment aanslaat, kan de afdeling ook na de bouw van de nieuwe brug blijven. We investeren dus in nieuwe lokalen, maar de lessen zullen afwisselend door dezelfde leerkrachten gegeven worden."

OLV-kerk

Het akkoord met de directie van de OLV-school moet nog bekrachtigd worden door het schepencollege en naar de gemeenteraad gebracht worden.


De opmerkelijke zet doet terugdenken aan de tijd dat er in de stationsbuurt een noodkerk van de voormalige voddenfabriek werd gemaakt omdat de oude dorpsbrug toen in aanbouw was. Op dat vlak is de cirkel rond, want vorig jaar werd die OLV-kerk omgebouwd tot nieuwe cultuurtempel en de bovenverdieping werd door diezelfde kunstacademie al langer gebruikt om er lessen woord en toneel te geven.


Binnen enkele jaren verhuist de hoofdvestiging van kunstacademie Art'Iz in Izegem naar site Baertshof. Bedoeling is dat ze er een deel van de oude gebouwen van drukkerij Strobbe in gebruik kan nemen en dat er een deel bijgebouwd wordt.