Petitie met 907 handtekeningen, maar timing gelijktijdige werken in centrum wordt niet aangepast: “We kiezen voor korte pijn”

Sanne Derveaux gaf haar petitie af aan de balie van het gemeentehuis.
Joke Couvreur Sanne Derveaux gaf haar petitie af aan de balie van het gemeentehuis.
Het Ingelmunsterse gemeentebestuur stuurde vrijdagochtend zijn kat toen Sanne Derveaux een petitie met 907 handtekeningen tegen de gelijktijdige werken aan de Dorpsbrug en de rotonde in de Oostrozebekestraat wou afgeven. De gemeente laat ook weten dat de timing van de werken niet wordt aangepast. Sanne reageert teleurgesteld en plant een protestactie. 

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) start op maandag 14 oktober met werkzaamheden aan de rotonde aan de Oostrozebekestraat. Eerst staan er rioleringswerken op de planning, vervolgens start de heraanleg van de rotonde waarbij de fietsers een aparte fietsstrook krijgen. De werken zullen zo’n vier maanden duren en in die periode zal ook de Ringbrug afgesloten zijn. Het verkeer wordt omgeleid. Ondertussen wordt in Ingelmunster ook de nieuwe Dorpsbrug afgewerkt. 

Dat de werken aan de rotonde niet kunnen wachten tot na de openstelling van de Dorpsbrug valt bij heel wat Ingelmunsternaars in slechte aarde. Ze vrezen onder meer verkeerschaos, verlet voor de hulpdiensten en inkomensverlies voor de zelfstandigen en klagen over slechte communicatie over het project. Sanne Derveaux startte halfweg september een petitie tegen de gelijktijdige werken. De voorbije weken schaarden 907 Ingelmunsternaars zich achter haar. Allen vragen de werken aan de rotonde uit te stellen. Vrijdagochtend trok Sanne, gesteund door oppositiepartij Vlaams Belang, naar het gemeentehuis om de petitie af te geven. Maar niemand van het college van burgemeester en schepenen was present om de petitie in ontvangst te nemen. Sanne is ontgoocheld, want op die manier lijkt het alsof het gemeentebestuur de mening van 907 inwoners gewoon naast zich neerlegt. “Afgelopen maandag heb ik de burgemeester via sociale media laten weten dat ik vandaag de petitie kwam overhandigen en hoopte hem de hand te kunnen schudden”, aldus Sanne. “Pas gistermiddag (donderdag, red. ) kreeg ik het bericht dat hij zijn planning niet kon omgooien en dat ook alle schepenen in overleg zitten.”

Protestactie

Sanne gaf dan maar haar petitie af aan de balie van het gemeentehuis. Toen gemeentesecretaris Dominik Ronsse toevallig langskwam, gaf Sanne ook hem een exemplaar en uitte haar ongenoegen over het feit dat ze niet werd ontvangen. “De burgemeester is baas over z’n eigen agenda”, ging Ronsse in de verdediging. “Als je een afspraak met hem maakt, dan is hij altijd van de partij.” Sanne laat het hier niet bij. “Ik ben van plan nog een protestactie te organiseren. Mogelijk op donderdagavond als de burgemeester zijn zitdag heeft. Dan kan hij niet zeggen dat hij er niet is.”

Ook gemeentesecretaris Ronsse kreeg een exemplaar.
Joke Couvreur Ook gemeentesecretaris Ronsse kreeg een exemplaar.
Burgemeester Kurt Windels benadrukt dat de timing voor het afgeven van de petitie eenzijdig door Sanne Derveaux bepaald werd en totaal niet in zijn agenda paste.
VDI Burgemeester Kurt Windels benadrukt dat de timing voor het afgeven van de petitie eenzijdig door Sanne Derveaux bepaald werd en totaal niet in zijn agenda paste.

Politieraad

Burgemeester Kurt Windels werd vrijdagochtend verwacht op de politieraad en kon daardoor niet aanwezig zijn op het gemeentehuis. “Sanne heeft de afspraak van deze ochtend eenzijdig gelanceerd op Facebook”, reageert hij. “Dat is niet evident. Ze weet dat het volledige gemeentebestuur een zitdag heeft op donderdag van 16 tot 18 .30 uur en wij lieten haar weten dat ze dan welkom was. Maar hier is ze niet op ingegaan. Ik wil haar gerust ontvangen. Maar vandaag paste gewoon niet. Inzake de inhoud van de petitie is de timing voor de werken aan de rotonde al voor de zomer bepaald. Maar de centrumbrug heeft wat vertraging, de werken aan de Oostrozebekestraat starten iets vroeger. We hebben samengezeten met de politie, de veiligheidsdiensten, AWV en de aannemer en hebben samen beslist om toch door te zetten, om verschillende redenen. De aannemer wilde het zo en wij willen liever geen omleiding dwars door het centrum. We kiezen dan ook voor de korte pijn. We weten dat werken voor overlast zorgen. Maar halfweg maart moet alles achter de rug zijn. We moeten dus met z’n allen even op de tanden bijten. Bovendien kan je 14 dagen voor de aanvang van de werken die timing ook niet meer aanpassen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elle Devee

    En als men werken niet gelijktijdig uitvoert komt er protest omdat men het niet beter gepland heeft dat alles niet in een keer opgelost is.