Nog geen meter gevlogen en nu al 120.000 euro waard: nakomeling duurste duif ter wereld brengt recordbedrag op

De Chinees Kai Er veilde een nakomeling van prijsduiven Armando en Nadine voor 120.000 euro. De koper mag kiezen welke van twee jongen hij mee naar huis neemt.
Pipa De Chinees Kai Er veilde een nakomeling van prijsduiven Armando en Nadine voor 120.000 euro. De koper mag kiezen welke van twee jongen hij mee naar huis neemt.
De Belgische duif Armando ging dit voorjaar onder de veilinghamer voor een duizelingwekkend bedrag van 1,2 miljoen euro. Die duurste duif ter wereld laat nu opnieuw van zich spreken, maar dan via zijn nageslacht. Zondag is een jong van Armando voor 120.000 euro verkocht, terwijl de vogel nog nooit gevlogen heeft.

Dat Armando een recordbedrag opleverde was opmerkelijk, maar ergens ook te verklaren. De duif had in zijn vijfjarig bestaan zijn baasje Joël Verschoot uit Ingelmunster al heel wat prijzen opgeleverd en dus wist de Chinees Kai Er wat hij deed toen hij in maart eigenaar werd van de duurste duif die ooit via het internet geveild is. Dat zijn nakomeling nu ook al meteen 120.000 euro opbracht zonder ooit een meter te hebben gevolgen, is des te opmerkelijker.

Ook Nikolaas Gyselbrecht van duivenveilingsite Pipa staat er van te kijken. “Ook voor ons is dit ongezien. 120.000 euro lijkt weinig in vergelijking met de topbedragen die soms in deze sector omgaan, maar voor een duif die nog nooit gevlogen heeft, is dat uitzonderlijk veel. Wie de duif gekocht heeft, mag ik niet zeggen. Alleen dat ook nu weer een Chinees de veiling heeft gewonnen.”

Kweker Joël Verschoot uit Ingelmunster kreeg in 1,2 miljoen euro voor zijn duif  Armando.
VDI Kweker Joël Verschoot uit Ingelmunster kreeg in 1,2 miljoen euro voor zijn duif Armando.

Koper mag kiezen

Dat het jong nu zoveel opbrengt, heeft alles te maken met zijn ouders. Duif Armando was al een kampioen, met onder andere de prestigieuze lange vlucht naar Angoulême op zijn naam, maar ook mama Nadine is een topper. Kai Er kocht haar in september 2017 van een kweker uit Antwerpen. Prijskaartje: 400.000 euro. “Ze hebben samen twee jongen gekregen. Een mannetje en een vrouwtje. Kai Er wilde eenmalig een van die duiven veilen om andere liefhebbers ook de kans te geven op een nakomeling van het koningspaar. De winnaar van de bieding mag zelf kiezen welke van de twee duivenjongen hij wil hebben. Het andere houdt Kai Er.”

Internationale biedingen

Naast de nakomeling gingen ook nog enkele andere jongen onder de hamer. De veiling eindigde op 262.000 euro met kopers uit China, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Singapore. Daar houdt het voor Kai Er niet op, want Armando maakt ongeveer vijftig nakomelingen per jaar. “Kai Er is een van de twee grootste spelers op de duivenmarkt ter wereld”, weet Nikolaas. “Wat hij heeft opgebouwd, is behoorlijk imposant. Hij bezit meer dan tienduizend duiven en de meeste hebben een onderkomen in een appartementsgebouw van tien verdiepingen hoog. “

Vorige week ging er ook al een topduif van Kai Er over de toonbank. Een van zijn duiven bracht toen negenduizend euro op in een veiling ten voordele van De Warmste Week.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Vanhoutteghem

    Whauw, wat een duiven’zwendel’!?