Nieuw onweer, nieuwe wateroverlast in Ingelmunster: “Gevolg van rioleringswerken?”

De brandweer zeult met zandzakjes.
LSI De brandweer zeult met zandzakjes.
Voor de tweede dag op rij zorgde een onweer donderdagnamiddag voor wateroverlast in Ingelmunster. Opnieuw is de Heirweg-Zuid het hardst getroffen. Maar ook bij schoenenwinkel Berca en poezenasiel Hoop voor Zwervertjes was het opnieuw alle hens aan dek om het water buiten te houden. “Sinds er werken aan de riolering zijn gebeurd, kan deze het water gewoon niet meer slikken”, zegt een bewoner, wiens huis voor de tweede dag op rij volledig onder water liep.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De Heirweg-Zuid liep opnieuw onder, links op de foto de woning van Gilbert Vandeputte.
LSI De Heirweg-Zuid liep opnieuw onder, links op de foto de woning van Gilbert Vandeputte.

De Heirweg-Zuid kwam woensdagmiddag voor een eerste keer onder water te staan. “Na een plotse donderslag gingen we eens aan de voordeur kijken”, vertelt Gilbert Vandeputte (85) uit de Heirweg-Zuid. “Er was een wolkbreuk, maar we waren niet verontrust. Maar enkele minuten later steeg het water zodanig dat het van voor tot achter onze hele woning binnen liep. Alles is bij ons beneden dus dat was wel een ramp. De hele avond hielpen onze kinderen en kleinkinderen om te poetsen. Na het wegtrekken van het water bleven takken, blikjes en vooral modder achter.” Gilbert en Christiane kregen van burgemeester Kurt Windels het aanbod om woensdagnacht op een serviceflat van het OCMW door te brengen en gingen daar op in. Donderdagvoormiddag ging het poetsen verder. Tapijten lagen aan de voordeur te drogen. Ze zijn rijp voor het containerpark. Net toen de opkuis achter de rug was, gingen de hemelsluizen opnieuw open. “Gelukkig bleef het water dit keer buiten”, aldus Gilbert en zijn echtgenote Christiane (82). “Je zou bang worden van zodra het begint te regenen.”

Gilbert Vandeputte bij tapijten die donderdagvoormiddag nog laten te drogen aan de voordeur.
LSI Gilbert Vandeputte bij tapijten die donderdagvoormiddag nog laten te drogen aan de voordeur.
LSI
De woonkamer van het jonge koppel.
LSI De woonkamer van het jonge koppel.

Riolering

“Ik zag (donderdag, nvdr.) de lucht zwart trekken en hield het in de gaten”, aldus een jong koppel, dat voor de tweede keer in twee dagen tijd hun volledige huis onder water zag lopen. “Sinds er werken aan de riolering zijn gebeurd, kan die het water niet meer slikken. Het heeft nog hard geregend hé, de voorbije jaren, en toen waren er geen problemen. De moed zakt ons in de schoenen. We zouden vanavond mosselen eten. Ik zal ze in het water gooien in de plaats.”

Ook bij schoenenwinkel Berca in de Kortrijkstraat liep het water opnieuw binnen.
LSI Ook bij schoenenwinkel Berca in de Kortrijkstraat liep het water opnieuw binnen.

Berca

Zelfde verhaal bij schoenenwinkel Berca langs de Kortrijkstraat. Daar werd geprobeerd om het water met trekkers en borstels buiten te houden. Dat lukte dit keer iets beter dan woensdag. “Maar er moet hier iets veranderen”, aldus uitbaatster Lies Verstraete. “De riolering kan het water niet slikken, dus stroomt het de winkel binnen. Ook het garagecomplex van onze privéwoning liep opnieuw onder.”

In het poezenasiel liepen kattenverblijven onder.
RV In het poezenasiel liepen kattenverblijven onder.

Crowdfunding

Charlotte Debruyne van poezenasiel Hoop voor Zwervertjes, waar woensdag al wateroverlast was, is nu de wanhoop nabij. “Twee keer in twee dagen, dit kan toch niet. Opnieuw zijn alle kamers zijn getroffen. Het poetsen kan opnieuw beginnen.” Het poezenasiel is voorlopig gesloten tot alles opnieuw opgekuist is. Alle poezen zijn verhuisd naar opvanggezinnen en vrijwilligers. Om de kosten te dekken, is een crowdfundingsactie op poten gezet. Die had tegen donderdagavond al zo’n 7.000 euro opgebracht. De materiële schade in het poezenasiel is groot. Tal van elektrische toestellen zijn defect en kattenkrabpalen, containers en kattenslaapplaatsen zijn kletsnat. Meer info op de website www.hoopvoorzwervertjes.be

Een Mazda in een garage liep opnieuw onder.
LSI Een Mazda in een garage liep opnieuw onder.

Twee jaar na woningbrand

Ook de woning van Sigurd Tanghe in de Kortrijkstraat liep al voor de tweede dag op rij onder. “Twee jaar geleden kreeg ik af te rekenen met een woningbrand, nu loopt er twee dagen na elkaar tot 15 centimeter water in onze woonkamer. Ons meubilair bestond na de brand nog altijd uit afdankertjes, maar toch. En dat terwijl we de voorbije zeven jaar nooit een druppel water zagen. Er moet toch iets aan de waterhuishouding veranderd zijn dat dit veroorzaakt. Enfin, opgeven staat niet in mijn woordenboek en we blijven gelukkig met kleine dingen.”

Na de stortvloed blijft smurrie achter.
LSI Na de stortvloed blijft smurrie achter.