Muziekfotograaf sterft na beroerte

BEKENDE INGELMUNSTERNAAR (60) KAN NOG NET WAGEN AAN KANT ZETTEN

Muziekfotograaf Patrick Demey (60).
Foto Verbeke Muziekfotograaf Patrick Demey (60).
Op weg naar zijn flat in Ingelmunster is zondagavond rond tien uur de gepassioneerde muziekfotograaf Patrick Demey gestorven aan de gevolgen van een beroerte. De man was 60 en alleenstaand. "Papa keek uit naar zijn pensioen, om nog intensiever te fotograferen", zegt dochter Tineke.

Patrick Demey hoefde maar enkele kilometers meer te rijden naar zijn flat in de Weststraat in Ingelmunster, toen hij plots onwel werd. Hij kwam van de braderie in Wevelgem, waar hij vrienden had opgezocht. In de Baronstraat in Emelgem, net voorbij de rotonde met de Guido Gezellestraat, kon de man nog net zijn wagen aan de kant zetten. "Hij opende het portier, stapte uit en zakte ineen", zegt dochter Tineke. "Blijkbaar werd hij heel snel opgemerkt, waardoor de hulpdiensten in een mum van tijd ter plaatse waren. We horen dat men tevergeefs nog een half uur gereanimeerd heeft. Het mocht niet zijn." Patrick Demey was een gescheiden vader en beroepshalve buschauffeur. "Eerst werkte hij kort als mecanicien in een autocarbedrijf, maar toen hij enkele keren mocht invallen voor een zieke collega, kreeg hij de smaak van het rijden te pakken", zegt Tineke. "Kort na mijn geboorte en die van mijn zus stapte hij over naar de lijnbus. Daardoor was hij elke avond thuis, bij z'n gezin. Maar hij keek hard uit naar zijn pensioen. Nog enkele jaren en dan was hij vrij als een vogel, klaar om zich nog veel meer aan zijn fotografie te wijden."


Ook bij z'n werkgever, het Torhoutse busbedrijf Van Coillie, is de verslagenheid groot. "Patrick was een hele goeie chauffeur met een bijzonder lange staat van dienst", klinkt het. "Onze gedachten gaan uit naar zijn familie. Intussen proberen we het verlies op te vangen in de firma maar dat is niet makkelijk." Jean-Pierre Deven, vele jaren het gezicht van Labadoux, schrikt als hij het nieuws hoort. "We zijn van hetzelfde geboortejaar, Patrick en ik", vertelt hij. "Zijn liefde voor muziek bracht hem dikwijls naar de optredens in De Fagot, mijn café. Ik was dankbaar, want hij nam de foto's waar ik zelf geen tijd voor had. Patrick was autodidact. Eerst schuchter, dan gepassioneerd en intussen schavend aan zijn techniek. Zijn beelden mochten gezien worden. Jarenlang heeft hij gefotografeerd op Labadoux, maar evengoed trok hij de provinciegrens over om muziekgroepen te vereeuwigen tijdens hun optreden. Rockmuziek was aan hem niet besteed, maar met blues, jazz, folk en nog wat genres kon je hem altijd een plezier doen. Spijtig dat het op deze manier moet eindigen." De burgerlijke afscheidsplechtigheid van Patrick Demey, die naast zijn dochters ook drie kleinkinderen nalaat, vindt vrijdag om 12.30 uur plaats in de aula van uitverzorger Snoeck, aan de Bellevuestraat in Izegem.